Kies een jaartal

Onbewoonbaar verklaarde woning Korte Brinkweg 12

Gepubliceerd 28-04-2021

Hierbij een foto gemaakt van enkele bijzondere panden die in Soest hebben gestaan. Op het rechter pand is duidelijk te zien dat er een bord op staat van “onbewoonbaar verklaarde woning”. Dat zal ook wel de reden zijn dat deze inmiddels is afgebroken en behoort tot een stukje verdwenen Soest. Maar ook het linker pand is afgebroken en daarbij zal dit plekje in Soest op een geheel andere wijze zijn ingevuld. Wanneer dat beide panden zijn afgebroken is niet bekend, maar kan best wel meer dan een halve eeuw geleden zijn of langer.

De vraag is of deze pandjes herkend worden, waar ze hebben gestaan en wie er in gewoond heeft, hebben. Op de panden staan ook de huisnummers 12 en 14 misschien dat deze nummers nog een handreiking kunnen zijn bij het achterhalen van waar de panden hebben gestaan.

De beide panden zaten al wel wat ingebouwd, wellicht dat daardoor de mogelijke locatie ook beter terug te vinden is.

REACTIES
Op onze oproep kwamen al snel veel reacties binnen. De panden werden door enkele wat oudere inwoners van Soest herkend.
Het betreft panden die op de Korte Brinkweg 12 en 14 stonden en begin jaren '50 zijn afgebroken. Het rechter pand met het bordje onbewoonbaar verklaarde woning werd "de locomotief" genoemd vanwege de gelijkenis vanwege de schoorsteen op dit huis. Hierin heeft jarenlang Vok (Volkert) de Graaff (zie foto 3) gewoond. Hij was schilder maar later ook klokkenmaker. Zijn hele huis hing vol met klokken. Het was een man alleen. Vele jaren heeft Neeltje van der Linden - ten Haaf voor zijn dagelijks eten gezorgd. Zij had toen een café even verderop aan de Burgemeester Grothestraat. Om het eten te brengen had ze een apart pannetje dat later naar haar kleindochter Corrie is gegaan. Vok de Graaff is geboren op 18 september 1868 en overleden 12 december 1950. Hij is 84 jaar geworden.
Vok de Graaf was niet de laatste bewoner van dit pand. In 1947 toen er nog grote woningnood was is de familie Cornelissen er komen wonen. Mevrouw Cornelissen heeft in 1957 een ander huis betrokken waarna het huis is afgebroken.
In een oude krant wordt dezelfde foto afgebeeld met een promotie voor het plaatsje Soestdijk en de verbondenheid met Oranje (afbeelding 5).

Nummer 14 is als eerste aangekocht door de heer Schoemaker Sr. Hij gebruikte dit pand als werkplaats voor zijn zaak aan de Van Weedestraat (waar dit huis bijna tegenaan stond). Nadat hij ook nummer 12 heeft gekocht, heeft hij beide panden afgebroken en er een nieuwe woning gebouwd, waar hij met zijn gezin is gaan wonen. Later is zijn zoon Herman in dit pand gaan wonen.

De muur rechts is van het pand nummer 10, waar vele jaren de schoenenzaak van Van Dorresteijn in was gevestigd alvorens de zaak naar de Van Weedestraat is verhuisd. Dit pand is gebouwd door de heer A.G. Butzelaar die er zelf ook jaren in heeft gewoond voordat de familie Van Dorresteijn dit pand had gekocht en er een schoenmakerij in heeft gevestigd. Pas latert heeft zoon Hans er de schoenenzaak in gevestigd. Schoenreparatie bleef hij er vele jaren bij doen, terwijl zijn vrouw ook steunzolen kon aanmeten die gemaakt werden in Leiden bij de Annakliniek.

Ook nummer 16 het boederijtje van de familie Van de Hoed is in dezelfde tijd afgebroken en ook daar is een vrijstaande woning voor terug gekomen.

Tot slot: Het was een bijzonder hokje aan het Lange Eind met jarenlang ook de zaalingang van Hotel Eemland, het Café Butzelaar en de stalhouderij van de familie Haks.

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden