Kies een jaartal

Aankondigingsbord Pension van den Bremer

Gepubliceerd 18-08-2021

Deze keer geen foto van een pand of een persoon maar van een aankondigings-/reclamebord. Het bord vermeldt het pension van de familie A. van den Bremer op de Korte Bergstraat nummer 7 gelegen op de Lazarusberg in Soestdijk.

Dit pension met 4 kamers is begin jaren ’20 van de vorige eeuw gebouwd en in gebruik genomen. Van origine was de heer Anthonie van den Bremer landbouwer voordat hij pensionhouder werd. Naast pensionhouder, waarbij zijn vrouw eigenlijk het pension runde, was hij bekend als keuensnijer, hetgeen ook zijn “bijnaam” is geweest.

Enkele jaren na het overlijden in 1949 van Anthonie van den Bremer is het pand en het pension verkocht. De familie A. Naron heeft het pension tot 1975 voortgezet totdat de gemeente het pand opkocht in verband met de plannen voor de “weg over de Eng”.

Veel Amsterdammers waren gedurende de 50 jaar dat het pension op de Lazarusberg heeft gestaan vaste gasten van het pension. Zij kwamen vaak vele weken naar Soest om even de stad te ontlopen.

De vraag die de redactie heeft gaat dus niet over de plek van het pension, maar waar dit reclamebord heeft gestaan dat na jaren is opgedoken en zich in het Museum Soest bevindt. Het bord stond niet in de tuin van het pension. Het moet dus elders hebben gestaan. Wie kan zich dit bord herinneren en weet waar deze heeft gestaan.

REACTIES/AANVULLING

De oproep leverde geen reacties op zodat ook de vraag niet beantwoord is en dus een raadsel blijft.
Het Pension Van den Bremer was in de vorige eeuw een van de vele pensions die Soest rijk was. Elk jaar bracht de “VVV Soest Vooruit” een boekje uit waarin alle pensions en hotels waren opgenomen. Soest bleek een toeristische plek te zijn waar het goed toeven was. Een gezonde omgeving zoals in deze VVV-gidsen stond. 
Naast de VVV-gids zorgden al deze pensions ook voor eigen folders of ansichtkaarten met gegevens erop over het aantal kamers, de prijs, de kwaliteit van de keuken, maar ook omgevingsinformatie. Gelukkig zijn er verschillende folders en VVV-gidsen bewaard gebleven en maken onderdeel uit van het archief van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg.

Voor de pensiongasten/vakantiegangers werden in de jaren ’30 maar ook de eerste jaren na de oorlog vele activiteiten in Soest georganiseerd door de VVV. Dat betrof concerten, uitvoeringen van verenigingen in het Openluchttheater, schatgraven in de duinen, een bloemencorso. Op initiatief van de directeur van de VVV kwam er ook een Spreukenhuisje aan het Kerkpad, welke in 1971 is afgebroken. De plaatselijke VVV is trouwens enkele jaren geleden opgegaan in het Regionaal Bureau voor Toerisme.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden