Kies een jaartal

Kinderhuis Lindenhorst

Gepubliceerd 15-09-2021

Deze keer een foto van Villa Parsenn, later Villa Lindenhorst, welke stond aan Beukenlaan nummer 1. De Villa is in de periode 1926-1937 bewoond geweest door burgemeester mr. G. Deketh. Na zijn plotseling overlijden n 1937 is het pand Openbaar Verkocht en het perceel waarop de villa stond opgedeeld. Op een deel is een kwekerij (Van den Heuvel) gevestigd.
Het was een groot pand dat vervolgens ook een soort van pension lijkt te zijn geweest omdat er meer gezinnen gedurende korte tijd ingeschreven zijn geweest.

Uit informatie die wij recent ontvingen zou er aan het eind van de oorlog tot begin 1946 ook een Kinderhuis Lindenhorst in gevestigd zijn geweest. Daarover is echter in het archief van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg niets bekend. Als directrices worden namen genoemd van Toos Kiekens en Miep Baris.

De redactie zou graag vernemen of over die periode van Kindertehuis Lindenhorst meer bekend is. We zijn benieuwd naar wat voor soort kinderen werden opgevangen, waarom dat ze daar geplaatst werden, hoe de sfeer was in dit huis en waar ze hun boodschappen deden en waarom de dames net na de oorlog gestopt zijn.

In 1946 heeft de gemeente het pand aangekocht om daar de Chr. VGLO in te vestigen, die vanaf 1955 werd voortgezet in de Oranje Nassauschool aan de Ir. Menkolaan( nu Verzetsplein). Nadat de school was vertrokken is het pand gebruikt door Transportonderneming Duijst. In 1996 is het pand afgebroken en de transportonderneming verhuisd naar het Industrieterrein De Nieuwe Grachten. Daarna zijn op deze plek woningen gebouwd (Chalonhof).

Afbeelding 2 is gemaakt in de jaren '70 toen het Transportbedrijf Duijst er gevestigd was.
Afbeelding 3 geeft een beeld van de huidige situatie anno 2021.

Reacties:
Verschillende reacties volgden op onze oproep of in deze Villa Lindenhorst een Kindertehuis gevestigd is geweest.

Volgens een belster die woonde op de Beetzlaan en daarmee naast het pand aan de Beukenlaan wist te vertellen dat er inderdaad maar dan aan het begin van de oorlog een kindertehuis in heeft gezeten, dat onderdeel uitmaakte van het Leger des Heils. Ze herinnerde zich ook de naam van Miep (Baris) en ene Alie en ook een heer Govaars, die kolonel in het Leger des Heils was en in Soest woonde, zoals uit berichten in de Soester Courant bleek uit de jaren ’40 van de vorige eeuw.
Volgens haar werd er een hard/stevig regime gehanteerd door de leiding. Dat had ze ervaren uit de verhalen van kinderen die er verbleven. Omdat er enkele kinderen katholiek waren gingen die naar de katholieke lagere school waar ze vaak samen naar toe gingen omdat ze er zelf ook op zat. Tijdens die wandelingen en op school kwamen sommige verhalen los. Ze kon zich trouwens ook nog de tijd herinneren dat burgemeester Deketh er woonde en dat ze daar wel eens binnen waren geweest. De burgemeester werd als zeer vriendelijk ervaren.

Rondom het pand was een groot terrein waarop ook een kwekerij bevond. Daar werden o.a. zo kon ze zich herinneren orchideeën gekweekt. Uit een andere reactie werd duidelijk dat er ook druiven werden gekweekt en dat het terrein een leuk speelterrein was waar jongeren nogal eens struinde.

Een huis met een lange geschiedenis, dat in 1996 is gesloopt voor het plan Chalonhof.

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden