Kies een jaartal

Militairen in Nijverheidsschool

Gepubliceerd 22-05-2024

Bij een van onze Historische Cafés over de Tweede Wereldoorlog kregen we van een bezoeker een foto van een groep Nederlandse militairen gemaakt in de Nijverheidsschool die aan de Molenstraat heeft gestaan.

Waarschijnlijk is de foto gemaakt tijdens de mobilisatie toen in Soest vele honderden militairen waren ondergebracht. Op de foto zouden ook “Soester” militairen hebben gestaan. Alleen de omstandigheden waarbij de foto is gemaakt is niet uit de overlevering bewaard gebleven. Het is dus zoeken waarbij de hulp van de bezoekers van deze site wordt ingeroepen. Ook via de Soester Courant van 22 mei 2024 is een oproep geplaatst.

De Nijverheidsschool, die stond op de hoek van de Molenstraat en de huidige Albert Cuyplaan, is in de mobilisatietijd gebruikt voor het onderbrengen van Nederlandse militairen die waren opgeroepen en tijdens WO II voor de Duitse militairen die o.a. betrokken waren bij het afweergeschut op de Soester Eng.

Het gebouw is in 1923 in gebruik genomen als Nijverheidsschool en in de jaren ’60 van de verbouwd tot de hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek. Inmiddels is het pand afgebroken en zijn er dubbele villa’s op gebouwd.

Vele tientallen jaren was ook de Engendaalschool (de latere Van der Huchtschool) in dit pand gevestigd totdat de locatie Paulus Potterlaan in gebruik werd genomen.

Heeft u informatie, laat het ons weten. Alvast dank.

REACTIES/VERVOLG

De groepsfoto met Nederlandse militairen diede redactie op 22 mei 2024 in de Soester Courant heeft geplaatst heeft jammer genoeg geen reacties opgeleverd. De redactie heeft dan ook nog geen achtergrondinformatie binnen gekregen over de militairen die er op de foto staan en wanneer de foto gemaakt zou kunnen zijn. Waarschijnlijk is de foto gemaakt tijdens de mobilisatie 1939/1940 toen in Soest vele honderden militairen waren gelegerd.

De Nijverheidsschool aan de Molenstraat (zie foto 3 gemaakt in 1935), welke stond op de hoek met de Albert Cuyplaan (die pas in de jaren ’50 is aangelegd) was een van de gebouwen in Soest die rondom de Tweede Wereldoorlog waren gevorderd en waarin tijdens de mobilisatietijd Nederlandse militairen waren ondergebracht en vervolgens zijn gebruikt voor het onderbrengen van Duitse militairen. Deze militairen werden onder meer ingezet op De Eng waar afweergeschut door de Duitsers was geplaatst om vliegtuigen vanuit Engeland tegen te houden die op weg waren naar Soesterberg om daar hun bommen te laten vallen.

Na de Tweede Wereldoorlog is het initiatief genomen om een ambachtsschool in Soest op te richten. Vele jaren heeft het gemeentebestuur moeten wachten op toestemming vanuit Den Haag. Pas 27 juni 1966 werd LTS Eemland in gebruik genomen. De nieuwbouw was gerealiseerd aan de Soester Engweg. Eerdere plannen gingen uit van een verbouwing van de Nijverheidsschool, waar alleen maar avondonderwijs heeft plaats gevonden.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden