Kies een jaartal

Werken aan nieuwe wegen

Gepubliceerd 14-08-2024

In de periode  1960-1990 werd er in Soest veel gebouwd. Er kwamen nieuwe wijken als De Eng, Smitsveen, Klaarwater en ook Overhees met vele duizenden woningen. Nadat enkele eeuwen geleden in het Veen turf werd gestoken werd dit gebied opnieuw ontgonnen, niet alleen voor woningen maar ook voor de aanleg van de infrastructuur. Waterleiding, elektra, riool, gasleidingen moesten worden aangelegd en natuurlijk ook straten.

Deze keer een foto van een groep arbeiders waarschijnlijk in het Soester veen die nog met basisgereedschap als spade aan het werk moesten. De rijplaten zijn inmiddels gelegd zodat materiaal kan worden aangevoerd zonder dat de voertuigen wegzakken.
Het gebied waar ze werken is nog onontgonnen zou je kunnen zeggen. In de verte wat tijdelijke huisvesting.

Ook deze keer weer de vraag om nadere informatie over hetgeen we op de foto zien zodat bij de foto een toelichting kan worden geschreven. Worden de arbeiders die poseren herkend, waar kan deze foto gemaakt zijn. Alle informatie is welkom.

REACTIES:
De foto leverde verschillende reacties op die allemaal aangaven dat de foto gemaakt zou zijn op de Jachthuislaan ongeveer ter hoogte van de volkstuinen in de richting Koningsweg.
In de verte is het Tolhuis en boerderij Eyckendal te zien. Beide gebouwen zijn trouwens monumenten en kennen een eeuwenlange geschiedenis. Tot 1 januari 1999 vielen deze panden onder de gemeente Baarn. Vanaf dat moment is het grondgebied van de gemeente Soest. Datzelfde geldt ook voor de Jachthuislaan.
Links op de foto de weilanden achter de huizen aan de Koninginnelaan en verderop Eikenhorstweg.

Tussen de Jachthuislaan en de Biltseweg heeft vele jaren de voetbalaccommodatie gelegen van KPS (Koninklijk Paleis Soestdijk). De personeelsvereniging had een eigen voetbalteam die deelnam aan de voetbalcompetitie en waar veel bijzondere tegenstanders werden uitgenodigd voor een partijtje. Leden van de Koninklijke Familie waren daar regelmatig als supporter aanwezig.
In mei 1945 werd dit terrein ook gebruikt voor het inleveren van de wapens door de Duitse militairen.
Dit gebied is vele eeuwen eigendom geweest van de Koninklijke Familie. Tegenwoordig is een deel ervan in bezit van de Herenboeren.

Zoals op de huidige foto (afbeelding 2) is te zien is het uitzicht vanaf de plek waar de eerder geplaatste foto is genomen door alle aanplant beperkter.
Namen van de arbeiders op de foto zijn trouwens nog niet bekend. Wie herkent er een of meer? 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden