Kies een jaartal

Nieuwbouw naast kruidenierszaak

Gepubliceerd 11-09-2024

Deze keer een foto van een kruidenierszaak waarnaast nieuwbouw wordt gerealiseerd. De vlag is bij de nieuwbouw in top. Voor de kruidenierszaak staan 2 personen vermoedelijk de eigenaren van de winkel.

Het is de redactie niet bekend wanneer en waar de foto is gemaakt. Daarnaast is de redactie benieuwd naar de personen die op de foto staan, of deze herkend worden en voor wie de nieuwbouw gerealiseerd wordt.

Het huisnummer van het pand is “160”, wellicht dat die aanwijzing de lezers van de Soester Courant helpt om deze foto te kunnen plaatsen.
Tot de jaren ’60 van de vorige eeuw kende Soest vele kleine kruidenierszaken. In 1924 waren dat er bijna 20, in 1953 zelfs 30. Met de opkomst van de supermarkt rond 1960 neemt het aantal (kleine) kruidenierszaken fors af, en vestigen ook vele landelijk bekende supermarkten zich in Soest, zoals Albert Heijn, de Gruyter, Simon de Wit, en later de Prijsslag (Jac. Hermans).

In 2024 zijn er in Soest geen kruideniers meer te vinden.

REACTIES

De rubrieK Verdwenen Soest, welke eens in de 2 weken in de Soester Courant is opgenomen, wordt zo blijkt uit de reacties altijd door veel lezers met interesse gevolgd.
Degenen die reageerden gaven aan dat op de foto de oude winkel van Albert Heijn te zien is. Deze stond aan de Van Weedestraat nummer 48, waar nu Ekoplaza is gevestigd, hoek F.C. Kuyperstraat.
Het uiterlijk van de kruidenierszaak heeft inderdaad nogal wat overeenkomsten, alleen is de nieuwbouw niet te plaatsen. Weliswaar is het pand ernaast (nummer 46 genaamd Mon Repos) in 1956 gesloopt en is er een nieuw winkelpand met appartementen gebouwd, alleen de ruimte op de F.C. Kuyperstraat is nooit bebouwd. Voor de redactie van deze rubriek blijft het dan ook nog steeds een raadsel. Ook de kozijnen wijken wat af.

Op de afbeelding 2 ziet u de winkel van Albert Heijn met daarnaast het nog te slopen pand. Tijdens de sloop van het naastgelegen pand en de nieuwbouw was het al de winkel van Albert Heijn met het bord dat het een Hofleverancier was.

De vraag blijft dan ook voor de redactie nog open staan of het daadwerkelijk de kruidenierswinkel is op de hoek van de F.C. Kuyperstraat.
Er werden meer panden gebouwd met een gelijksoortige architectuur.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden