Kies een jaartal

De beer zijn veld Jan Ria Veldhuizen

Gepubliceerd 21-09-2005

Vandaag in hervonden soest een foto vanuit de lucht. Sinds het begin van de vorige eeuw toen men met luchtfotografie begon is door aerofotobedrijven ook Soest vanuit de lucht regelmatig op de kiek gezet. Niet alleen bedrijven maar ook particulieren konden dan een foto van hun huis of de buurt waar zij woonden kopen. De foto van vandaag is zo‘n foto, afgedrukt op schilderslinnen en werd jaren geleden aangeboden aan de familie Veldhuizen. Vader en moeder stonden op het punt naar een familiefeest te gaan, vertelt dochter Ria, toen een man aan de deur de foto kwam aanbieden. Vader had eigenlijk weinig interesse maar met wat heen en weer gepraat werd de koop toch gesloten en sinds die tijd hangt de foto als een schilderij in het kleine kamertje van de familie Veldhuizen. 
Wat we zien is een stukje van het gebied van Insinger . Het heeft een bijzondere naam, "de beer z‘n veld". En het is te vinden aan de Biltseweg in de bossen nabij de Wieksloterweg. Via een wat hobbellig pad kom je langs twee boerderijen uiteindelijk bij het kleine huisje van Veldhuizen en waar sinds het overlijden van hun ouders Jan en Ria Veldhuizen nog wonen. 
De boerderijen en huizen van grootgrondbezitter Insinger hebben allemaal een naam. De twee boerderijen op het pad naar het huisje "de beer z‘n veld", dragen de namen Boomgaardschuur en Muizenburg. 

In 1942 is Veldhuizen er komen wonen. Marinus Veldhuizen is geboren in de Charlottehoeve ook een boerderij van Insinger, gelegen achter het Spiehuis. Hij kreeg in die jaren kennis aan Jaantje Spoor uit Hoogezand. Jaantje werkte in hotel Eemland. Het paar wilde trouwen en zij zouden graag in de buurt en de stilte van de bossen willen blijven wonen. Toen ze hoorde dat het hele gezin van der Zouwen ,die toen op de beer z‘n veld woonde, naar Canada zou gaan emigreren is vader gelijk naar Insinger gestapt en een maand huur vooruit gaan betalen om maar voor dat mooie plekje in aanmerking te komen. 
Vader verdiende de kost met kippenhouden. Er scharrelden soms ruim duizend kippen rond het huisje maar toch kon hij daar de niet altijd de kost mee verdienen. Als de handel slecht ging werkte hij weer een tijd in loondienst. Kennelijk was op het moment dat de foto is genomen de handel niet best want op de foto geen kip te zien. Vader Veldhuizen werkte bij de Abro en ook tijden bij de Heidemaatschappij.. Hij had een diploma tuin- en bosbouw. 
In de gevel van het huisje staat de naam "De beer z‘n veld" gegraveerd. Soms komen wandelaars langs die naar de herkomst en betekenis van de naam vragen. Sommige denken dat in vroege tijden gevaarlijke beren de bossen van Soest onveilig maakten. Niet iedereen weet dat een mannetjesvarken ook met de naam beer wordt aangeduid. 
Een bekende berenboer in Soest was Arie Hagen van de Kerkstraat. Arie ging bijna dagelijks met de beer de boer op. Tegenwoordig spuit de veearts de zeug in en moet de beer het met een kunstzeug doen. Voor de beer is er lol meer aan. Na het werk van de beer of de veearts is de zeug vier maanden drachtig en wordt ze naar de kraamafdeling van de boerderij verkast en werpt ze gemiddeld elf biggen. Zo‘n koppeltje biggen noemt men een toom biggen. Zo leert u nog eens wat van deze rubriek. 
Terug naar het huisje in de beer z‘n veld dat er van boven zo vredig uitziet maar niet altijd erg comfortabel geweest om te wonen. 
Zoon Jan vertelt dat toen zijn ouders er kwamen wonen was het huis al wel van elecrtriciteit voorzien. , Tot 1965 moesten ze het met bruin water uit de pomp doen en tot 1990 zorde de haard no voor verwarming in huis en gasflessen om te koken. Toen werd er een gasleiding en gelijktijdig een TV kabel aangelegd. In 1995 werd het huis op de riolering aangesloten. Voor sommige voorzieningen moesten Jan en Ria wel diep in de buidel tasten. 
Al met al, Soest rukt al aardig op richting Wieksloot maar het plekje waar Jan en Ria Veldhuizen wonen is tot op heden nog steeds een mooi en ongerept stukje Soest zoals de foto uit de lucht weergeeft.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden