Kies een jaartal

Planter Graadt van Roggen

Gepubliceerd 16-04-2003

Het verhaal van Verdwenen Soest van deze week begint met een telefoontje dat ontvingen van mevrouw Graadt van Roggen
Zij woont nog in Soest is al wat op leeftijd en wilde haar fotoalbums opschonen. Alle overbodige foto’s weg want de kinderen wonen hier niet en geven er toch niks om. Voor de rubriek verdwenen soest zijn oude foto’s soms wel waardevol en achteraf blijkt haar schoonvader die veel van de foto’s heeft gemaakt een goede fotograaf geweest te zijn. 
Mevrouw Graadt van Roggen is getrouwd geweest met Hans Graadt van Roggen, al jaren overleden. Hans, haar man is geboren in onze voormalige kolonie Nederlands - Indie. Zijn vader was planter en de familie Graadt van Roggen kwam na de eerste wereldoorlog regelmatig met de boot naar Nederland op vakantie. Niet voor een paar weken maar minimaal een halfjaar of langer. Zij logeerden dan tijdelijk in pensions in Soest, Baarn, Scherpenzeel of Lochem, maar in Soest waren ze graag. Zo woonden zij in pension Hilhorst aan de Prins Hendriklaan 42 en in hotel Gritft aan de Biltseweg (nu Asschenburcht) . Voor de kinderen geen vakantie want zij moesten in die tijd gewoon naar school, de keuze viel op de van der Huchtschool op de Molenstraat. (toen nog de naam Klein Engendaalschool, later Bibliotheek en sinds kort met de grond gelijkgemaakt). 
Planter Graadt van Roggen vond Soest zo’n mooie stek dat hij er na zijn pensionering wel wilde wonen. Hij kocht in de jaren 1932/1933 aan de Beukenlaan voor een zacht prijsje een enorme lap grond dat liep van de Beukenlaan tot aan de Veenbesstraat toe, met het oog om er later een huis te bouwen en als rentenier verder te leven.
Vermoedelijk kocht hij de grond van ene G.J.Ruttenberg, die bewoonde in die tijd op Beukenlaan 32 een boerderijtje met veel grond waar zij op de schrale veengrond een boterham probeerden te verdienen. De verre nazaten van Ruttenberg weten nog te vertellen " opa had wel miljonair kunnen zijn want vroeger was het hele Veen van hem". De volgende eigenaar Planter Graadt van Roggen mocht dan wel een droom hebben om later rustig op Soest te gaan wonen, in werkelijkheid is het anders gelopen. 
De lap grond grensde aan de grote tuin van fruitteler J.Timmer Senior en naast het huis van vader Timmer woonde op Beukenlaan no 28 Jan Timmer junior met een garagebedrijf.
In de jaren zestig was het zover dat Graad van Roggen bij de gemeente een vergunning probeerden te krijgen om op zijn grond een huis te mogen bouwen, maar die plannen werden resoluut afgewezen. De gemeente had heel andere plannen met het stuk land van de Planter, het kwam er op neer dat de grond uiteindelijk werd onteigend voor nieuwbouw van het Soester Veen. Mevrouw Graadt van Roggen ,inmiddels eigenaresse, heeft met het bod van de gemeente van om en nabij de tienduizend gulden maar genoegen genomen. Door de oorlog en het gedoe rond Indonesie leefde het gezin al jaren gescheiden van de vader en het stuk land in Soest was bij de scheiding aan de vrouw toegewezen, vertelde de schoondochter. Wel wekte het bij de familie verbazing dat nog geen twee jaar na de verkoop aan de gemeente er op hetzelfde stuk land twee bugalows werden gebouwd. En zo wonen er nu andere mensen op het Soester stukje grond van hun dromen. 
Wij van Verdwenen Soest blijven nog met twee vragen zitten: Wie weet waar het huisje op de foto heeft gestaan en wie herinnert zich de twee boerenmensen van de foto? We hebben geen zekerheid wie het zijn en zouden het graag weten. Bij voorbaat dank voor de informatie.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden