Gepubliceerd 22-05-2002
Vandaag in Verdwenen Soest een foto van spoorhuisje nummer 38, een van de huisjes aan de spoorlijn Amersfoort -Baarn. Het stond ooit bij de overgang naar de Grote Melm. Op de foto Lucie de Rooij, toen nog een meisje nu mevrouw Breeschoten -de Rooij, bewoonster van een aanleunwoning bij Groot Engendaal. Lucie was zeven jaar toen ze vanuit Veenendaal op Soest in het spoorhuisje kwam te wonen. Haar vader werkte bij het spoor en ook haar grootvader. Aardig is dat haar vader in huisje nummer 38 is geboren. Als jongeman werkte hij voor de NS op verschillende plaatsen waaronder Amersfoort, Scherpenzeel en Veenendaal. Later kwam zijn geboortehuisje vrij en mocht zoon de Rooij van baas "het spoortje" met vrouw en kind weer in spoorhuisje 38 gaan wonen.
De spoorovergang bij het huisje was in de jaren 1920 - 1925 al met spoorbomen beveiligd. Overdag bediende moeder de bomen en ‘ s avonds en ‘s nachts vader. Moeder had bij uitvoering van het werk een zwarte cape om. Bij de Grote Melm was toen nog een laad- en losplaats voor stenen en turf ,die met paard en wagen werden gelost en aangevoerd, vandaar dat er toen nog redelijk gebruik werd gemaakt van de overgang. Als de trein uit Baarn vertrok ging de grote klok op de Melm rinkelen en dan moesten de bomen worden gesloten. Later is het baanvak Amersfoort -Amsterdam met seinen beveiligd.
Al snel daarna is de weg naar de Grote Melm een onbeveiligde overgang geworden, de spoorbomen verdwenen. Deze maatregel heeft wel een keer slachtoffers gekost. Richart een zoon van boer van Roomen aan de Melm is omgekomen toen hij op een zondag op de fiets door de sneeuw uit de kerk kwam en er bij de overgang juist twee treinen passeerden. Hij liet de ene trein passeren en werd door de trein van de andere kant gegrepen.
Mevrouw Breeschoten weet nog dat zij thuis een lijnwachter in de kost hadden. Op een heel vroege morgen werden ze allemaal wakker van een lawaai en gefluit. De eerste trein stond ongeduldig voor een rood sein te wachten want de kostganger had zich verslapen.
De huisjes waren heel gerieflijk. Een grote woonkeuken en een kamer met aan twee kanten van het huis ramen met prachtig uitzicht op de polder. En boven drie slaapkamers. Verder bij ieder huisje een grote tuin. We hoefden nooit aardappelen en groente en te kopen. Moeder wekte groenten en er werd ook groenten ingemaakt met zout in Keulse potten.
Toen de afsluitdijk er nog niet was en de Zuiderzee nog niet was ingepolderd liep in het najaar ook de Soester polder regelmatig onder water. Alles rond de spoordijk stond blank en Lucie kon dan niet naar school en dat vond ze heerlijk. Boven op de spoordijk woonde je veilig en droog. De bakker en de kruidenier brachten de boodschappen dan bij het spoorhuisje aan de Torenlaan te Baarn en vader liep na het werk dan langs de lijn om de spullen op te halen.
Lucie is op de Prins Bernhardlaan op school geweest bij juffrouw van Arkel. Meester van der Sluis was toen hoofd van de school. Hij had gestudeerd voor dominee. Voor hem in de plaats is meester van de Flier gekomen.
Lucie heeft een fijne jeugd gehad in de polder bij de Grote Melm.
Op de grote Melm woonde in die tijd drie boerenfamilies. Van Roomen ,Hendrik Butzelaar en een neef van Hendrik, Teunis Butzelaar op de derde boerderij. Toen die overleed is de Jong er komen wonen.
Lucie de Rooij, enigst kind, kwam dagelijks bij de familie Butzelaar. Er waren daar zeven kinderen, zes meisjes van haar leeftijd en een jongen, ze voelde zich er zeer thuis. Op de foto zien we de familie Butzelaar vermoedelijk 25 jaar getrouwd waar Lucie zulke fijne herinneringen aan heeft.
Staande vlnr: 1.Bep.2. Nellie 3.Toon Hoofd, pleegzoon en boerenknecht 4.Aaltje 5. Annie
Zittend vlnr: 1. Fie 2. Hendrik Butzelaar 3. Henk enigste zoon , hij heeft een tijd op de boerderij gezeten maar was niet geschikt voor boer. Hij had de bijnaam "Baron boer". Hij zat met een mooie leren jas en leren cap op de gierwagen. Henk is in Soest bekend geworden als makelaar H.Butzelaar Middelwijkstraat. 4. Moeder Butzelaar-Kok 5. Tonia.
Lucie de Rooij is later verliefd geworden op Harry Breeschoten (agent van politie) Ze trouwde in 1941 vanuit het spoorhuisje en gingen wonen op de Koninginnelaan.
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest