Kies een jaartal

Meester van Elmpt en de jonge boeren

Gepubliceerd 07-10-2009

Vandaag in Verdwenen Soest Hervonden een foto van de JBTB, de Jonge Boeren en Tuindersbond een onder afdeling van de ABTB,de Algemene Boeren en Tuindersbond Soest. We hebben de foto eerder geplaatst met alle namen van de jonge boeren. Bij de oprichting van de JBTB wilde de jonge boeren ook iemand uit het onderwijs betrekken. Het werd meester Van Elmpt, onderwijzer van de St. Bonifatiusschool aan de Steenhoffstraat. Hij werd secretaris van de jongere bond. 

Vandaag alle aandacht voor deze bijzondere meester, geboren 20 januari 1903 in Groningen. Hij staat ook op foto (voorste rij 2de van links). Wim van Elmpt woonde in 1930 nog bij zijn moeder aan de Talmalaan 27. Op 1 juli 1936 trouwde hij met Chistina Wilhelmina Mobach. Het echtpaar kreeg drie kinderen.
Van Elmpt was een man met grote liefde voor de natuur. Meer dan veertig jaar heeft hij in Soest voor de klas gestaan. Hij besteedde al zijn vrije tijd aan het verdiepen van zijn onvoorstelbare kennis van de levende flora en fauna. In het boerendorp Soest van toen heeft hij zich kunnen ontwikkelen tot een amateur-bioloog van formaat. En deze kennis heeft hij niet voor zichzelf gehouden. Meerdere generaties leerlingen hebben daarvan geprofiteerd. 

Natuurmensen
Leerlingen kwamen hun meester nog wel eens tegen in de polder, vaak samen met Rinke Tolman, de Soester veldbioloog, dichter en schrijver van natuurboeken. Die twee natuurmensen konden het samen goed vinden. Van Elmpts interesse was meer gericht op de bijenteelt. Hij heeft nog het imkeren met zelfgevlochten korven van stro meegemaakt en de overgang naar bijenkasten, die veel voordelen hadden bij het oogsten en het uitslingeren van de honing uit de raten. Van Elmpt verzorgde bijencursussen, boeiend waren zijn lessen voor de jonge boeren over bestuiving van vruchtbomen en gewassen. In een verslag lazen we: de heer van Elmpt besprak voor de jonge boeren de koolzaadbloei. Hij gaf cijfers over de nectarafscheiding der bloemen en toonde de enorme prestaties der vliegbijen op de koolzaadvelden aan. Per dag bevliegt 1 bijenvolk ongeveer 9 miljoen koolzaadbloemen. Voor 1 kilo koolzaadhoning moeten 10 miljoen bloemen worden leeggezogen.

Proeftuin
Boer Herman Schimmel - hij woont op de eerste boerderij na AVIA - weet zich die tijd nog te herinneren en heeft Van Elmpt goed gekend. Herman Schimmel, (no.10 op de foto) heeft de leeftijd van 96 jaar bereikt. De jonge boeren spraken elkaar veel zondags na de mis bij de Petrus-en Pauluskerk. Tegenover de kerk, daar waar nu de RaBoBank staat, was een proeftuin van de bond. Daar werden sommige gewassen getest en de resultaten later op de vergaderingen besproken. Het zaad en een betere bemesting van de Soester Knollen - Van Elmpt wist als leraar deze zaken het haarfijn uit te leggen. Hij was meester van de vierde klas. ‘Als we de klas in kwamen deelde hij blaadjes uit over planten en dieren . We moesten alles over de les opschrijven ’, vertelde Richard Kok ons onlangs. 

Een goed mens
Van Emlpt was een goed mens, hij woonde aan het Kerkpad. Hij was jarenlang secretaris en technisch adviseur van de ABTB.Toen hij 80 jaar werd kreeg hij het erelidmaatschap van de Vereniging ter Bevordering der Nederlandse Bijenteelt - vanzelfsprekend voor een man die het leven van bijen als geen ander kende.Hij was een geziene en markante persoonlijkheid. Uiterst bescheiden van aard, een leraar met liefde voor de natuur. Hij is jarenlang secretaris en adviseur van de jongere Boeren- en Tuindersbond geweest en heeft op deze wijze zijn kennis ten dienste gesteld van de agrarische gemeenschap van ons dorp.

Meester Van Elmpt is aan het eind van zijn leven in verpleeghuis “De Lichtenberg”,na een moeilijke en langdurige ziekte in augustus 1986 rustig en vredig ingeslapen. Midden op de Soester Eng, waar wij vroeger nog wel eens een knolletje jatten is een prachtig pad naar hem genoemd. Het W.A.van Elmpt pad. Het loopt van de Engweg achterom langs het oude Molenschot naar de Van Goyenlaan.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden