Kies een jaartal

Van de Zouwen (vrachtrijder)

Gepubliceerd 17-05-2000

De twee mannen op de foto van Verdwenen Soest van 3 mei j.l. zijn gevonden. De man op de treeplank is Aart van de Zouwen, zelfstandig vrachtrijder en de man pet is Toon den Beste toendertijd werkzaam bij van de Zouwen.

De zoon van Aart, Huib van de Zouwen herkende zijn vader van de foto in de Soester Courant en van hem is dan ook de meeste informatie over het wel en wee van de familie van de Zouwen.

Aart is geboren in 1902 in Vianen. Zijn vader kwam later op een boerderij van Insinger aan de Biltseweg terecht. Daar groeide Aart op en toen hij groter werd en al vroeg van school kwam hielp hij zijn vader met de verkoop van melk rechtstreeks van de boerderij naar de klant. Al jong wilde hij vrachtrijder worden. Het is niet zeker of toen hij trouwde met Hermina de Ruiter (1926?) hij al als eigen baas werkte met een eigen vrachtauto. Het jonge paar kwam ook in een huisje van Insinger te wonen naast de boerderij van vader. Het huisje met de naam "De beer zijn veld". Het huisje werd al gauw te klein. In 1933 verhuisde van de Zouwen naar de Lange Brinkweg naast het toenmalige slachthuis. Het gezin groeide daar verder uit tot 13 kinderen, 5 jongens en 8 meisjes.

Het was geen vetpot bij ons vertelt zoon Huib. Onder de slepers en vrachtvervoeders was concurentie en de vrachtjes moesten worden gegund. Vader vervoerde hoofdzakelijk zand. We moesten meehelpen. Al het zand moest met de bats schep voor schep worden geladen. Met lossen ging later beter door met de hand de laadbak omhoog te draaien. In de winter als de wegen glad werden moest er voor de gemeente worden gestrooid, ook nog met de hand vanaf laadklep schep voor schep strooien. Vele vrachten wit zand werden vervoerd voor drie kwartjes de meter van een van de zandgaten aan de Beukenlaan naar het in aanbouw zijnde Rooie Dorp in Baarn. Huib herinnert zich ook dat zijn vader met de watersnoodramp in 1953 werd opgeroepen en zes weken in Zeeland heeft gereden.

In1955 is bijna de hele familie naar Canada geemigreerd, niet van weelde. Huib en Kees gingen niet mee omdat zij verkering hadden en Arie en Lena, toen nog kind, wilden niet mee. Zij zouden zich het liefst hebben verstopt. Het idee om te emigreren kwam van zoon Niek. Niek was bij de 7 december divisie in Indie en toen hij terugkwam vond hij Nederland maar een benauwd landje. Hij vertrok met vrouw en twee kinderen naar Canada. Bij aankomst in Canada ontmoette Niek daar de heer Masselink. Masselink had tot enkele jaren na de oorlog een koekfabriek aan de Birkstraat. In Canada bemiddelde hij wel bij aankomst van emigranten uit Nederland. Via hem kwam Niek van de Zouwen en gezin op een Canadese boerderij terecht. Een paar jaar later ging ook Aartje naar Canada. Zij kwam daar in de verpleging. In 1955 volgde vader moeder met de rest van het gezin. Zij kwamen in een huis naast de boerderij van Niek te wonen. Als hardwerkende mensen hebben de kinderen in Canada allemaal een goed bestaan opgebouwd. Regelmatig komen kinderen en kleinkinderen naar Nederland en altijd even kijken naar Soest en de plekjes waar zij hebben gewoond. Van de Zouwen is in 1976 overleden aan de gevolgen van een ongeluk op de boerderij.

De familiefoto (zie details) is in Soest gemaakt voor pionier van de familie Niek met vrouw en twee kinderen emigreerde.

Details familiefoto
Deze familiefoto is in Soest gemaakt voor pionier van de familie Niek met vrouw en twee kinderen emigreerde.    Bovenste rij vlnr: Huib en An, Lena, Aart, Arie, Maaike, Kees, Nel, Niek.   Midden:Geert, Vader, Klazien, Moeder, Rita (vrouw van Niek, haar twee kinderen zitten op schoot bij vader en moeder).   Zittend: Wil, Henk, Greet.
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden