Gepubliceerd 26-01-2000
Op de foto genomen vanaf de toren van de Oude Kerk van 12 januari j.l. kregen we meerdere reacties van mensen die de omgeving goed kennen. Ze zijn er geboren of hebben er lange tijd gewoond. Allen waren het eens de foto moet in 1920 zijn gemaakt.
We beginnen bij het huisje vooraan met witte luikjes en halletje met ronde voordeur, Stationsweg 6. Het is in 1918 gebouwd. Hier is de heer Joop Entrop in 1921 geboren. Zijn vader werkte in 1914 bij de L.V.A luchtvaartafdeling Soesterberg. Deze afdeling ressorteerde onder de landstrijdkracht. Vader handelde in zijn vrije tijd in auto‘s. Nu was hij bang een keer zijn baan bij het leger te verliezen. Uit voorzorg liet hij in 1928 tussen zijn huis en het huis met de trapgeveljes een garage bouwen. Garage "Madjoe" (in maleisch "Vooruit"). Entrop bleef toch in het leger en een neef runde de garage. Later is Nic Schuit eigenaar geworden en thans is het nog een garagebedrijf. Op de open plek aan de andere kant van het huis is later in 1932 een drie dubbelpand gekomen. Van Entrop kende veel mensen die er hebben gewoond. Naaste buren: Schotanus, mevr Muiderman, familie Wondergom en Nieland. Nieland was onderwijzer RK ULO. Verder woonde er Van Ee en Does Fugers. Het middenhuis: familie Van Sloten en Van de Wal. Hij was hoofd van de openbare ULO school. Van der Wal liep vaak achterom door de tuin naar de school. Het huis daarnaast woonde mevr. Cleferinga en vader Anton Fugers en zoon Henk Fugers.
In het huis met de trapgeveltjes Stationsweg 4 woonde dominee v Druten. Later ene Duringshof, KNIL-man, deze zette volgens Entrop in de zomer als het warm was potten met palmen in de tuin. In 1933 is familie Vis in dit huis komen wonen. De heer Lex Vis belde vanuit Badhoevedorp. Hij leest nog steeds de Soester Courant. Mevrouw Vis en zoon Lex zijn even voor de oorlog naar de Torenstraat verhuisd, waar moeder schoenenzaak "Rapid" begon tot 1953. Later heeft de heer van Munster Stationsweg no 4 gekocht (loodgieter). Op nr 2 woonde Koelewijn. Een sigarenzaak. Na Koelewijn is Roelofsen er komen wonen.
Volgende pand is "De Gouden Ploeg". De naam ontstond toen baanwerkers van de spoorlijn door Soest in de jaren 1897 bij de aanleg logeerde in dit hotel/cafe. Herinneringen zijn er van de glorietijd na de oorlog toen tante Jans (Jans Kamerbeek) er de waardin was. Nog geen kruispunt Hoevelaken. Al het verkeer van het noorden moest door Soest. Veelvuldig maakten bussen met dagjesmensen daar op de terugweg naar Amsterdam een laatste stop. Een echt café billard met vaste stamgasten. Vereniging Artishock heeft er zijn roots (Blauwe Opkamer of volgens Gerda Stalenhoef de Boerenkamer) en de Rietpluim gaf er toneeluitvoeringen. Voorlaatste waard Piet Stalenhoef, laatste waard Ries Stalenhoef. Er hebben nog een paar jaar Turkse gastarbeiders gewoond en daarna in de jaren 1975 was het pand "op".
Volgend gebouw is de openbare lagere school. De eerste school op deze plek werd geopend op 23 oktober 1845. De bouw werd mogelijk door een vorstelijke gift van H.M. Koninging Anna Paulona. De school zoals deze op de foto staat is de geheel herbouwde school opnieuw in gebruik genomen op vrijdag 17 juli 1914. Dick Stroband heeft er op school gezeten, verteld hij, toen Van Ieperen er Hoofd der School was. Van Ieperen, door leerlingen "rooie Teus" gemoend, woonde in het huis aan de voorkant dwars voor de school gebouwd. Hij kon niet binnendoor de school in. De school heeft plaats gemaakt voor woningbouw. De boom midden op het speelterrein achter staat staat er nog.
Op de foto is ook nog iets van de zuivelfabriek met woonhuis te zien, van oorsprong gebouwd in 1907 en in 1920 nog klein van opzet. Later in 1933 groot verbouwd tot complex Coop Zuivelfabriek "De Soester". In 1942 is er aan de achterzijde een nieuwe 26 meter hoge schoorsteen gebouwd.
De heer Kuiper, Middelwijkstraat 34, meldt dat het Wijkhuis no 36 in 1912 is gebouwd. Verder wijst hij ons op de stukken land tussen de spoorlijn en straatweg. Deze stukken waren na de aanleg van de spoorlijn al gauw niet meer interessant voor de boer te bebouwen. Na de foto (1920) zijn deze stukken dan ook in rap tempo volgebouwd met huizen.
Als laatste de heer Grift. Hij woont in Amsterdam. Grift herkende in de verte aan de Molenstraat het huis van zijn opa "Ingenhof". Deze villa is gebouwd in ca 1908 door de heer Kaptein. In 1940 heeft van opa van Ingen deze villa gekocht. Orgelbouwer van beroep. Van Ingen heeft er tot 1968 gewoond. In 1970 is de villa afgebroken. Er werden nood-schoollokalen gebouwd en later is op deze plek de Desmond TuTu school gekomen.
Alle mensen die reargeerden heel hartelijk dank.
Nagekomen commentaar: 9-2-2001: Gerda Stalenhoef, geboren in de Gouden Ploeg mailt ons dat de Blauwe Opkamer haar totaal vreemd is. De Gouden Ploeg kende wel een grote zaal en een kleine zaal.Volgens Gerda moet de blauwe kamer, boerenkamer zijn.
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest