Gepubliceerd 28-12-1991
Er zijn weken dat we helemaal geen informatie krijgen over foto’s, waarbij we uw hulp vroegen. En er zijn keren dat de gegevens snel en doeltreffend binnenkomen. De foto van vorige week, de ‘boerenfamilie’, daar wisten we de dag na publicatie als alles van – maar dan ook alles! We werden zelfs door twee verschillende mensen ervoor gebeld, die beiden het hele verhaal konden vertellen.
Nu dan. Om te beginnen was het geen boerenfamilie, zoals het bijschrift van de foto luidde: het was de familie Reijersen, destijds wonend aan de Nieuwstraat, hoek Schrikslaan. Er staat nu een rijtje nieuwe huizen. Vader Harmen Reijersen was vrachtrijder in dienst van de gemeente, dus geen boer. Hij werkte o.a. mee aan de aanleg van de Molenstraat.
De foto is in 1927 genomen, naast het huis, dat er net zo uitzag als het huis op de foto – de buurwoning, dus. En er was geen bijzondere aanleiding voor de foto: een ondernemende fotograaf was op een zondag, dat iedereen thuis was, aangekomen en had de familie vereeuwigd.
Want wat u zag was inderdaad één familie: vader, moeder en zestien kinderen. Er zou nog een Dirk geboren worden, maar toen was het gezin al naar Hilversum verhuisd.
En schreven we vorige week bij de foto: “… of het Hilhorsten zijn of Kamphorsten of misschien wel Dorresteijnen .. “ was toevallig niet zo ver van de plank, want moeder Reijersen (Woutertje, heette ze) was een meisje Kamphorst, afkomstig uit Hoogland.
Nu ben u al aardig op de hoogte, maar voor de volledigheid toch maar even alle namen, en wel (van u uit gezien) van links naar rechts: Gerard, Jan, Evert (met pet, staande), Aalt (zittend, de oudste zoon), Arie, Gerry (staande achter haar vader – zij was het, nu 81 jaar oud, die ons het hele verhaal vertelde), vader Harmen, Reindert en Herman (beiden liggend); Reindert zou, 17 jaar oud, omkomen in het zand, ongeveer waar “de kei van Soest” werd gevonden), Steintje (tussen haar ouders), Marie, moeder Woutertje, Bep, Ab (de jongste, vooraan), Anna (de oudste dochter, na Aalt en Evert), met achter zich Wouter; en helemaal rechts Gerrit en Rinus. Ook Rinus (“een heel lieve jongen”) zou niet oud worden, maar als groep heeft het gezin Reijersen de tijd toch niet slecht doorstaan: van de zestien kinderen leven er, bijna 65 jaar later, nog negen. De ouders werden 91 en 89 jaar en hebben zelfs nog hun diamanten huwelijksfeest gevierd: zestig jaar getrouwd. Op diezelfde dag werd hun honderdste kleinkind geboren, vertelde Gerry, die overigens de enige van het gezin is die in Soest is blijven wonen.
Op zondag ging het gezin naar de Oude Kerk en de kinderen moesten er ’s middags naar de zondagsschool. Dan bleven ze in de tussentijd – weer of geen weer – bij de kerk! Gelukkig was er nog bakker Van der Flier, die zich over hen ontfermde met brood. Want breed hadden ze het niet, de Reijersens. Maar gelachen werd er wel, verzekerde Gerry ons.
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest