Kies een jaartal

PVO

Gepubliceerd 30-09-1992

PVO

“Pet voor ons”( het was ook wel eens ‘Pet voor opa’), was de spotnaam voor wat officieel Patienta Vincit Omnia (PVO) heette ( en nog heet!): de bekende Soester muziekvereniging. En de foto die u 5 augustus 1992 in deze krant zag, was de tamboersgroep, aangetreden omstreeks 1947-1948 om wat accent te geven aan de opening van de speeltuin wat toen nog de Klaarwaterweg was. Het stratenpatroon is daar inmiddels wat veranderd, het heet er nu Wijnand Toplaan en op den plek waar toen de tamboers van PVO stonden , vindt u nu een bungalow.
We hoorden dit van Arris van Hornsveld, en die kan het weten want hij was er destijds bij en is in totaal twintig jaar lid geweest van PVO. Overigens heeft ook de huidige voorzitter van PVO, Henk Reulen ons nog wat wijzer gemaakt wat PVO betreft.
Wie u op deze foto zag?. Van links naar rechts: Anton van der Valk ( die later richting Den Haag zou verhuizen); Jantje van Doorn, de instructeur, die vanuit zijn militaire achtergrond het groepje op militaire tekens runde; dan Bertus van Hornsveld; achteraan met vaandel ( de ‘vaandrig’) de heer Van der Waard; voor het vaandel Chris Kenter; dan Arris van Hornsveld ( neef van Bertus) en helemaal rechts Joop Overstegen, die nu 45 jaar later, nog steeds meespeelt, soloklarinettist is en zelfs tweede dirigent; en tot slot, vooraan zittend met de stok van de tamboer-maitre, Johan Reulen, de broer van de huidige voorzitter.
PVO dateert nog uit de negentiende eeuw, en had in 1948 dus al een heel stuk historie achter zich. Toch is er na die tijd nog een hoop veranderd, vergeleken bij wat u op de foto ziet.
De petten van toen zijn er niet meer, en burgerkleding wordt bij optredens niet meer gedragen. Het gezelschap, dat in 1922-1923 van fanfare tot harmonie werd ( er kwamen dus ook houtblazers bij) kreeg in n1955 zijn eerste uniformen. Het vaandel dat op de foto goed te zien is, wordt niet meer blootgesteld aan weer en wind, maar alleen nog binnenskamers gekoesterd.
En wat ook nieuw is: PVO telt nu ook majorettes onder de 135 leden – iets waar in de jaren ’40 geen sprake van was. Er wordt allang niet meer gerepeteerd aan de Korenweg, waar opoe Van Velze de zaak schoon hield. Het is daar allemaal gesloopt en het heet er nu Clauslaan. Via een nieuw gebouwtje aan de Beetzlaan heeft het gezelschap nu het PVO-gebouw aan de Rembrandtlaan. Maar wat niet veranderde is de animo waarmee de leden zich nuj inspannen om de rest van de Soester bevolking plezier aan de muziek te doen beleven.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden