Gepubliceerd 18-11-1992
Openluchtvoorstelling
Weet u die foto nog die eind oktober op deze plaats stond afgedrukt? We vroegen ons af of het deelnemers waren aan een openluchtspel, en we vroegen ons af, of het bij het openluchttheater was geweest. Nu deze keer hadden we het helemaal goed, op beide punten dus.
Wij weten dit dank zij mevrouw Cecile Hasselbach, en die weet het doordat ze er zelf bij was. Ze was de tweede non van links. Maar doordat ze aan het begin van de uitvoering zomaar uit het publiek was gerukt om als figurante mee te spelen ( met de garantie dat ze niets hoefde te zeggen!) heeft ze van de voorstelling weinig gezien en dus ook weinig onthouden. Maar een aantal dingen wist ze ons nog haarfijn te vertellen.
Het was dus een voorstelling in het openluchttheater en wellicht ook de eerste die daar is gehouden. Het stuk heette De Witte Non, en de uitvoeringen ( ja, niet zomaar één uitvoering!) waren in de periode van 12 t/m 20 augustus 1938. Misschien verklaart dat ook de aanwezigheid van de toenmalige wethouder A.J.C.Koenders, op de foto achter de twee nonnen links, met scheiding in het midden, achter een mevrouw met een hoed. Naast hem staat met de hoed de heer Alders, gemeente-ontvanger en verwoed toneelman ( Hij was het ook die in de tijd gezorgd heeft voor de uitvoering van het stuk Wilhelm Tell).
Maar nu nog even terug naar de uitvoering zoals die bijna 60 jaar geleden werd gegeven De (professionele?) kern van de spelers waren geen Soesters, maar waar ze wel vandaan kwamen is niet meer te achterhalen. Het waren Joh. Langenaeken (bijna geheel rechts, in kapiteinsuniform) Pedro Beukman ( pastoor, tweede rij van de groep rechts) Mies Peyters (middelse non); Tine van der Werf ( rechts van de nonnen) en Lena Kempers (acher Tine).
De non geheel links moet helaas naamloos blijven, van de non uiterst rechts weten we alleen dat ze een Oostenrijkse was. De vierde non van links was Nettie Hasselbach, die later Pronk zou gaan heten en zou wonen aan de Prins Bernhardlaan.
Achter de Oostenrijkse (rechtse non, dus) staat mevrouw Doeser, de moeder van degeen die de foto heeft genomen, Jaap Doeser. Haar man, Jacques Doeser, ziet u achteraan de rechtse groep , zonder hoed met bril, schuin achter de pastoor. Prominent in de rechter groep, schuin links voor de pastoor, staat schoolmeester H.T.Borvers, die stellig iets te maken heeft gehad met de organisatie van dit spel.
Vóór de heer Koenders kunt u nog Catrien Rademakers herkennen (met hoed) die later trouwde met Johan van Schalkwijk, en rechts naast haar staat, ook met hoed en net voor de heer Alders, Jeanne Horvers, de dochter van ‘meester ‘Horvers en later mevrouw Van Dorresteijn.
Helemaal achteraan is de vrijwillige brandweer in beeld, geschaard om commandant Groart. Verder ziet u uiterst rechts Rien Broekman, met links daarnaast Toon Broekman Iemand die we nog niet hebben genoemd is de jonge vrouw tussen de twee rechtse nonnen. Dat was Rie de Vos, de verloofde van Jaap Doeser, de fotograaf.
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest