Gepubliceerd 04-02-2009
Vandaag in Verdwenen Soest een foto van hotel café restaurant “De Boschvijver” die in de eerste tijd van haar bestaan nog pension “Dennenhof”werd genoemd. We hebben de foto van Kees van den Brink uit Duiven. Hij is een zoon van de grondlegger van hotel restaurant van de Brink, nu bekend als Eetvilla.
Zijn vader pachtte in 1945 De Boschvijver , runde deze een paar jaar en startte daarna een eigen hotel restaurant Van den Brink aan de overzijde van de Soesterbergschestraat.
De geschiedenis van de Boschvijver begint in 1921.Petrus Groeneveld bankier uit Amersfoort liet op deze plek een villa bouwen. De Hildebrandlaan was nog niet aangelegd en het gebied achter de villa , het Vosseveld , bestond nog volledig uit dennenbos en ‘dries’, braakliggende grond. Op het terrein groot 3000 m, en voorzien van huisnummer 31, verrees een villa voor ene Petrus Groeneveldt uit Amersfoort, bankier. Groenveldt heeft niet lang in zijn villa gewoond. In 1925 werd Willem van Meggelen de nieuwe eigenaar. Van Meggelen was fabrikant/koopman.
Timmerfabriekje
Hij begon aan de Soesterbergschestraat een timmerfabriekje met als specialiteit deuren. Het duurde nauwelijks drie jaar, want in 1928 kwam jhr.Hoyte de Ranitz er wonen. De Ranitz was een ondernemend man, eerder eigenaar van een kippenfokkerij. Nu fokte hij op dit mooie plekje Angorakonijnen, die sterk in de mode waren. Hij hielt zich ook bezig met het kweken van cactussen in kassen. Drie jaar later op 5 april 1931 opende de heer C. Lunstroo in de villa een pension annex theeschenkerij en gaf de zaak de naam Dennenhof. Hij liet zich aansluiten op het telefoonnet, liet een prachtig terras aanleggen welke ’s avonds schitterend was verlicht maakte in de lommerrijke achtertuin een speeltuin, en verder lezen we dat hij garant stond voor 1ste klas consumptie, nette bediening en lage tarieven.Lunstroo wist verenigingen aan zich te binden die tuinfeesten organiseerden met vele attracties o.a. Rhytmische – en Knotsoefeningen door jonge dames. Opvoering van een blijspelletje in één bedrijf, Rad van avontuur enz. De Band “ The Terrible Trillers”, onder leiding van Dolf de Graaf trad er op. Zelfs het bekende raadslid Peter van den Breemer kwam een kijkje nemen. Veel Soester sportverenigingen hielden in Dennenhof hun jaarvergadering. Ook bekend waren de dansavonden voor gehuwde paren.
Hoe actief en succesvol de theeschenkerij ook draaide, na drie jaar deed Lunstroo de zaak over aan de Fries Jouke Speerstra.
Hotel/pension
Deze bouwde Dennenhof meer en meer om in hotel pension met fijne keuken. Speerstra groef in 1934 voor het hotel eigenhandig een vijver. Blij en misschien ook wel verrast met het resultaat doopte hij “Dennenhof” om in “De Boschvijver”.
In mei 1936 verbouwde en moderniseerde Speerstra zijn hotel pension tot een aantrekkelijk vacantie-oord. en nodigde alle Soester inwoners uit een kijkje te komen nemen. Ter amusement van de gasten was er een sjoelbak, familiebiljart en tafeltennis- gelegenheid aanwezig. De hotelkamers waren keurig ingericht, trots leidde Speerstra zelf de mensen rond.
Samen met zijn zoon die de hotelschool had gevolgd, runde hij “De Boschvijver”. Tot in de oorlogsjaren liep de zaak gesmeerd, met uitzondering van een periode waarin het hotel gevorderd is geweest en de Soesterbergschestraat voor vrijwel iedereen was afgesloten. Speerstra werd zelf tweemaal door de Duitsers opgepakt. Na de oorlog hebben de Speerstra’s De Boschvijver verruild voor het bekende hotel-restaurant Jan Tabak in Bussum. Aan de Soesterbergschestraat had in december 1945 L.J.F.van den Brink de leiding gekregen, wat tot de jaren ’50 zo zou blijven.
Amerikanen
De volgende eigenaars waren het echtpaar Van der Sommen-de Jong. Zij hebben o.a. .de staf van het Amerikaanse luchtmachtesquadron gehuisvest en later nogal wat lagere Amerikanen van de basis. Het hotel omvatte in die jaren tien kamers, plus nog twee beneden. De vijver had inmiddels plaatsgemaakt voor parkeerruimte. Toen Van der Sommen in 1976 kwam te overlijden moest er een geschikte opvolger gezocht worden. Uiteindelijk werd dat de heer Krijnen, uit Amersfoort, die echter de exploitatie van het pand overdeed aan R van Beek. Dat was in 1976. Roel van Beek noemde zijn restaurant “La Grande Bouffe” en het draaide goed. Tot op 19 februari 1991 het noodlot toesloeg en het hele restaurant afbrandde zonder dat de verzekering gekoppeld was aan een herbouwplicht.Het betekende het einde van restaurant La Grande Bouffe. In de achtertuin zijn uiteindelijk twee dubbele panden gebouwd en een hoekje aan de kant van de Soesterberschestraat ligt er nog steeds kaal bij. Vermoedelijk is het teruggegeven aan de natuur. Het eens zo mooie restaurant is voor verschillende ondernemers het opstapje in de horecabranche geweest. De Boschvijver is helaas voorgoed verdwenen Soest.
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest