Kies een jaartal

Huize Beverstein

Gepubliceerd 21-01-1998

Huize Beverstein

De villa van vorige week droeg de naam Huize Beverstein. Ze was in 1911 gebouwd voor het Amsterdamse echtpaar C.E.F. Beversen-Siemons. Beversen was directeur van een brouwerij, maar van welke brouwerij hebben we helaas nog niet kunnen achterhalen ( zie ook het slot van dit artikel!).
Overigens heeft Beversen niet erg lang kunnen genieten van zijn mooie villa, want hij overleed al omstreeks 1922. Zijn vrouw heeft er tot kort voor de Tweede Wereldoorlog gewoond, adres Korte Brinkweg 3. Er staat nu een flat met vijftien wooneenheden, die stamt uit 1959.
Uiteraard had de villa een mooie, grote tuin met o.m. mooie bomen. De tuinman, Pieter Hooft, woonde op het terrein met zijn zoon zolang mevrouw Beversen-Siemons er woonde. Bekend is nog dat de tuinman, die ook chauffeur was, geroepen werd door middel van een bel die buiten aan het huis ging. De volgende bewoners van Beverstein waren nonnen van het tehuis aan de Steenhoffstraat maar die moesten snel plaats maken voor Duitse officieren van de legereenheden op Soesterberg. Die hielden het de hele oorlog uit, en werden toen opgevolgd door geallieerde militairen. Pas in 1948 kwam er weer gelegenheid tot burgerbewoning: het nog steeds heel ruimte pand werd als rusthuis in gebruik genomen door mevrouw Voogd,die er vijf tot zes dames huisvestte,allemaal met een eigen kamer (met vaste wastafel) en die er maar haar man en twee kinderen in woonde. Dat liep goed tot vader Voogd kwam te overlijden in 1959. Achter huize Beverstein stond nog een oude stal met tuighuis en garage, die inmiddels tot woning was omgebouwd. Daar woonde het gezin Koppen. Mevrouw Koppen heeft daar gewoond tot de bouw  van de nieuwe vestiging van Albert Heijn tot sloop dwong vanwege de parkeergelegenheid. De villa zelf had al in 1959 plaats gemaakt voor een flat. Op het eind van haar bestaan is er nog een medeburger geboren : het oudste kleinkind van mevrouw Voogd.
Directeur Beversen (4-2-1998)
“Beversen was directeur van een brouwerij, maar van welke brouwerij hebben we helaas niet kunnen achterhalen”, schreven we twee weken geleden op deze plek. Nu dat hebben we inmiddels achterhaald en we kunnen u nu vertellen dat Beversen directeur was van de Amstel Brouwerij. We hoorden dat van mevrouw Van Woudenberg,en die weet het doordat haar moeder keukenmeisje was bij de Beversen.
“Ze was in Amsterdam aangenomen als keukenmeisje”, zo vertelde ons haar dochter. Mevrouw vroeg haar toen naar Soest te komen en daar te werken en dat heeft ze toen gedaan. Ze vond het er wel stil, maar evengoed”.
Dat was dus in de jaren twintig. Toen de heer Beversen kwam te overlijden trok de zuster van zijn vrouw mede in Beverstein. Voor het personeel was dat in zoverre geen verbetering, dat er nu twee mensen waren die de dagelijkse leiding hadden, mevrouw en haar zuster. Daarop heeft de moeder van mevrouw Van Woudenberg haar dienst opgezegd. Ze kwam in betrekking in Maartensdijk waar ze ook haar latere man ontmoette.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden