Gepubliceerd 25-08-1993
Boerderij aan het Kerkpad ( bewoner Arie Kamerbeek)
Een oude Soester met een jongere vrouw in de zon voor een boerenwoning. Nogal wat mensen hebben die twee mensen herkend of wisten om welk pand het ging: allemaal verdwenen Soest,maar blijkbaar toch nog in heel wat mensen hun herinnering.
Het was Kerkpad zz.nr.51 en die oude Soester was Arie Kamerbeek, geboren in 1876 en op de fot o ongeveer 90 jaar oud. Naast hem zag u Stien Maas de vrouw die kort voor de oorlog in huis was gekomen en die hem vrijwel tot zijn dood op 92 jarige leeftijd heeft verzorgd.
De boerderij die u op de foto zag, had met wat stallen deel uitgemaakt van Middelwijk, het buiten dat al vanuit de achttiende eeuw op de Soester Brink heeft gestaan. In de oorlog deed het dienst als distributiekantoor, daarna raakte het in verval en in 1971 is het afgebroken om plaats te maken voor een aantal woningen. Het tuinmanshuis bleef staan ( het staat er nog steeds) en ook de boerderij – die in 1911 door Kamerbeek was gekocht – bleef staan,
Acht kinderen Kamerbeek groeiden er op onder de hoede van Arie en zijn vrouw Gijsbetha Kamerbeek-Bokkers, die echter al in 1932 kwam te overlijden. Arie heeft er gewoond tot hij in september 1968 kon worden opgenomen in Molenschot dat toen juist was geopend. Ook Stien mocht naar Molenschot hoewel ze er met haar 65 jaar aan de jonge kant voor was. Voor Arie, die meer dan een halve eeuw op zijn boerderijtje had gewoond, heeft het verblijf in het bejaardencentrum maar twee maanden geduurd, hij overleed 20 november 1968. Stien bleef er tot haar dood in 1986.
Inmiddels was het boerderijtje al lang verdwenen. Op de plek waar het heeft gestaan zijn twee bungalows gebouwd : een aan Het Kerkpad z.z. nr.93 en een aan de Lange Brinkweg nr.94. Wie er gaat kijken vindt er nog maar weinig houvast om te herkennen hoe het vroeger geweest is.
Arie zelf is echter nog niet vergeten. Nog verschillende mensen herinneren zich hem . Het was iemand die altijd bezig is geweest, een makkelijke spreker en een goede organisator. Hij was de leider van de eerste boerendansclub, was actief voor de toneelvereniging Ernst en Luim die in café De Gouden Ploeg speelde , was jeugdleider van de voetbalclub De Ploeg ( nu S.O. Soest) waarvan hij ook bestuurslid was en heeft ook veel gedaan voor de Petersbaan “Iets organiseren vond hij mooi”, aldus zijn jongste zoon Co. “Hij zat overal in “
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest