Gepubliceerd 28-12-1994
Bioscoop Carlton /voorheen Maison Man
Victor McLaglen was te zien in zijn ongeëvenaarde rol, ‘vol huiveringwekkkende dynamische kracht, de beste rol van zijn leven’ spelend in Ierland, want daar was het in 1938 ook al vol onrust.
Ik zag de advertentie uit 1938 op 30 november op deze plek in de krant. De bioscoop waar zich dit afspeelde heette toen Carlton en huisde aan de Burgemeester Grothestraat nr.38 ( hoewel het pand ook het nummer 32 had gehad, en toen het gebouwd werd in 1908, het nummer A 53 droeg). Het was gebouwd door de Amersfoortse architect W. van Schaik voor rekening van Pieter Man, afkomstig uit Bussum. Pieter Man was kok/banketbakker en begon in het pand een lunchroom/banketbakkerij, maar bood ook onderdak aan pensiongasten, hoewel het niet echt duidelijk is wanneer het begon: helaas is de kleurrijke geschiedenis van het pand ook nu nog niet helemaal opgehelderd. We hopen er nog op terug te komen als het verhaal echt rond is. Hoe het met de lunchroom ging, het is ons niet bekend, maar uit gegevens van de gemeente blijkt dat Man omstreeks 1920 makelaar in huizen werd en verhuisde naar Steenhoffstraat nr. 5. In het gidsje uit 1936 blijkt dat het woningbureau dat dan nog steeds P. Man heet, te zijn is overgenomen door ir. J.G.F. Gijzen, die stelt dat zijn kantoor ‘het oudste’ is en 17 jaar bestaat. Het moet dus in 119 zijn opgericht.
De lunchroom is toen waarschijnlijk overgenomen door ene Okhuijsen , die ook kok was,en er een hotel-,café-restaurant begon. Ook had de ‘Herensocieteit’ er domicilie. In de pensiongids van 1934 staat pension Okhuijsen aanbevolen met ‘een grote zitkamer, acht slaapkamers en een badkamer, met prijzen voor logies ‘vanaf f. 2,50 p.p.p.d.’.
Kort daarop moet het pand een nieuwe bestemming hebben gekregen, en wel als bioscooptheater,annex dancing plus zalenverhuur. Uit die periode zag u ook de advertentie. We vinden (1940) enen J. Eichwald als ‘bioscoopexploitant’ samen met H.M. Donders. Julius Eichwald (Oeli) en Henri Donders, hielden de zaak draaiende althans het eerste deel van de oorlog, met hoofdzakelijk Duitse films moeten we aannemen. Eichwald heeft de oorlog overleefd want volgens de gemeente-archieven verhuisde hij in 1946 naar Zeist.
De bioscoop ,later onder naam City Theater bestond tot halverwege de jaren zestig, steeds meer bekneld door de grotere mobiliteit en het groeiend aantal televisienetten. Gedurende enige jaren werden er vervolgens gastarbeiders ondergebracht, waarna het enige tijd leeg stond. Een periode als disco ( De Heksenketel) volgde tot het pand in 1981 als Chinees-Indisch restaurant in gebruik kwam – een bestemming die het nog steeds heeft.
Dit is in grote lijnen de levensloop van Burgemeester Grothestraat 38
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest