Gepubliceerd 13-12-1995
Schotse Highlanders uit Canada
De Schotse Highlanders die kort na de oorlog in Soest gelegerd zijn geweest, waren waarschijnlijk geen Schotten, en mogelijk waren ze niet op de Paltz gelegerd.
Ze droegen wel een Schots tenue, zoals u op de foto van 22 november hebt kunnen zien en zeker is ook dat ze op hun doedelzakken Schotse muziek produceerden. Wellicht zijn er nog lezers die zich die muziek herinneren, maar de vraag welke ( al of niet Schotse) liederen dat waren, daarop hebben we geen reacties binnen gekregen.
Hoe weten we dit allemaal. Nu vooral dankzij lezer E. Raatjes, nu bewoner van het landgoed De Paltz, die in de laatste fase van de oorlog bij ze ingedeeld is geweest. Zijn verhaal over deze periode is te vinden in het boekje “Soest in oorlogstijd”dat in mei van dit jaar is verschenen.
Raatjes had in de Achterhoek ondergedoken gezeten, was daar bevrijd en met drie makkers via het ‘Dutch National Battaillon’ bij een Candadees onderdeel gekomen. Voor een deel omvatte dit onderdeel, dat al bevrijdend via Achterveld in Soest terecht kwam, ook de doedelzakspelers. Ze waren op verschillende plekken in Soest ondergebracht ( ondermeer wat nu de Lange Brinkweg/Grote Melmweg is. Ze stonden bekend als de Schotse Highlanders uit Canada, zijn nog enige tijd in Soest blijven hagen tot het hier weer zo ordelijk was dat deze militairen gemist konden worden.
Gedurende hun verblijf hier, maakten ze regelmatig muziek. Hun militaire kapel, waarin de doedelzakken de toon aangeven, marcheerde wel drie maal per week door Soest, met name de Eng was daarbij favoriet, zo schreef ons de oud-Soester Timmermans uit Rhenen, degene die de vraag stelde over wat voor muziek de Schotten speelden. Misschien is er toch iemand die hem verder kan helpen?
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest