Kies een jaartal

Bakkerij aan de Birkstraat

Gepubliceerd 20-12-1995

    Bakkerij aan de Birkstraat

J. Schothorst Gzn staat er nu in het telefoonboek, en het nummer is 12470 – wie de cijfers weglaat die er later zijn voorgezet, komt op 470, hetzefde nummer dat de zaak kreeg toen ze in 1932 werd geopend (zie foto)
Met het huisnummer van het pand is iets soortgelijks aan de hand: doordat er aan Birkstraat veel huizen werden tussengebouwd, heeft de gemeente de nummers laten opschuiven,en 43 is nu 93 geworden, . Maar het pand staat er nog en is, afgezien dat de gevel gemoderniseerd is, van de straat duidelijk herkenbaar. Er huisde in 1932 een bakkerij en doen dat nu nog.
In feite begint het verhaal nog wat eerder,want vóór de jonge Jan Schothorst ( hij was toen 21 jaar) zich als bakker aan de Birkstraat vestigde, zat er bakker Voskuilen.
Waarschijnlijk heeft hij het pand laten bouwen omstreeks 1928. Maar vader Schothorst, die in 1932 een sigarenwinkel had aan de Soesterbergsestraat, hoek Eikenlaan, was van huis uit ook bakker. Hij was het ook die zijn zoon de aankoop van de zaak aan de Birkstraat financieel mogelijk had gemaakt. Op de foto ziet u hem, gezeten naast zijn vrouw voor het raam van de woonkamer. Naast Jan, staande in de deuropening was Diet, Jans jongere zuster, terwijl Jans andere zuster Christien onder de huisnummer stond opgesteld. De latere mevrouw Schothorst jr. was nog niet in beeld: Jan trouwde in 1936 met een meisje uit Hoogland. Van haar hebben de we kern van onze informatie.
Jan, die u op de foto ziet in zijn keurige witte bakkerskiel met bakkerssloof bakte het brood en verzorgde samen met Christien en Diet, de bankerbakkerij en is dat blijven doen tot 1961. Toen droeg hij de bakkerij over aan Kees van der Fliet uit het bakkersgeslacht dat niet lang tevoren in de Kerkebuurt brand had gehad. De banket-afdeling verzorgde hij nog een jaar of tien. Hij overleed in 1976.
De bakkerij was inmiddels overgedaan aan Ab Faas die nog steeds de bakkerstraditie voortzet aan de Birkstraat 93 ( plus op nog twee andere plekken in Soest). Doordat de zaak in feite een voortzetting is van de bakkerij Van der Flier , die in 1976 twee eeuwen!) bestond, staat bakkerij A.Faas bij de Kamer van Koophandel geregistreerd onder het laagste nummer van de regio.
Drost
We vroegen u ook of u iets wist van Foto-atelier Drost waar de Schothorst foto was gemaakt. Drost, zo hebben verschillende mensen ons gemeld, zat aan de Steenhoffstraat nr. 56, dat huis met het platte dak waar later de Nutsspaarbank introk. Er was ook een lezer die zich Drost herinnerde als gevestigd aan de Torenstraat, geen winkel maar wel een atelier, in de jaren vijftig. We hebben dat niet bevestigd gekregen en het lijkt erop of hier een vergissing in het spel is.
Volgens de meeste mensen die ons belden was Drost in de oorlog Duitsgezind, met een zoon bij de Jeugdstorm. Daarom zou hij na de oorlog niet in Soest zijn blijven wonen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden