Kies een jaartal

Heilige Kindheidsprocessie

Gepubliceerd 17-01-1996

Heilige kindheidsprocesssie.

“Dat van die datum 1929, dat kan niet kloppen,dat moet later zijn geweest. Ik heb trouwens een foto, daar sta ik alleen op als Kindeke Jezus, daar staat de datum op: 1935. En  Kindeke Jezus mocht je maar één keer zijn, daarna moest je als bruidje”
Rietje van den Berg, nu mevrouw Sips, zat in de eerste klas van de Sint Jozefschool toen de foto werd gemaakt die vorige week in de krant heeft gestaan. De zeven meisjes op de foto waren verkleed vanwege de Heilige Kindsheidprocessie die jaarlijks in het begin van de zomer werd gehouden. Die gebeurtenis was geënt op de missie en een deel van de kleding ( die werd verschaft door de school of door de zusters, en waar soms om geloot moest worden) was daar ook op gericht. Mevrouw Sips: “Mijn broer moest een keer als Chinees, hij was er heel boos om”.
Het groepje op de foto was net terug van de kerkdienst en stond opgesteld achter het gebouw dat nu Museum Oud Soest, Artishock en nog zo het een en ander herbergt. In het gebouw woonden de zusters en erachter lag een kleine, besloten tuin die alleen op speciale dagen voor de kinderen werd opengesteld. Er was daar ook een grot gebouwd. Daarachter was de meisjesschool met ernaast de bewaarschool, en op ’t land dáárnaast moet de foto zijn genomen. Ook de jongens liepen mee in de processie, maar ze kwamen van een andere school ( de Bonifaciusschool) en kwamen apart op de foto.
Wie waren nu deze zeven meisjes?. Dank zij enkele lezers hebben we alle namen kunnen achterhalen, achternamen zo goed als voornemen. Als we links beginnen waren het: Riet van Schaik uit de Schoolstraat, nu Insingerstraat; To Hilhorst, nu mevrouw Steman uit Soesterberg; Corrie van Schalkwijk ( zat ook in de eerste klas), Riek van den Brink ( ook uit de Schoolstraat); Leentje van Schaik, zusje van Riek, Rietje van den Berg, al genoemd; en Ina van Schalwijk, het oudere zusje van Corrie.
Rietje kan zich nog herinneren dat ze heel voorzichtig moest zijn met de (kartonnen) wereldbol waar ze mee werd uitgerust. Ondanks die zorg – ze kon ook maar één hand gebruiken! Viel de bol toch waardoor, o ramp, het kruisje van de bol afbrak. Het werd haar vergeven, en ze kreeg toch het gebruikelijke koekje!.
De processies voor de missie zijn er niet meer “Ze doen het niet meer”. De taak is nu, grotendeels, overgenomen door de overheid. Alleen geeft die geen koekjes meer na afloop.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden