Kies een jaartal

Foeken aan de Van Weedestraat

Gepubliceerd 20-03-1996

Foeken ( Foeken’s beddenzaak)

Pieter Christiaan Wilhelm Foeken. Dat was de Foeken die u vorige week op deze plek kon aantreffen als eigenaar van Foeken’s Beddenmagazijn
“Speciale afdeling voor alles wat behoort tot de slaapkamer-inrichting”
Wij vonden Foekens naam in de Soester editie van “De straat waarin wij wonen”, verzorgd door Ben van Os  ‘met medewerking van vele anderen”. Die medewerking heeft overigens niet kunnen voorkomen dat er een toch wel storende fout is opgenomen in dit naslagwerkje: “Jarenlang was hij wethouder in Soest “ moet zijn :  “Jarenlang was hij lid van de Soester gemeenteraad “. Wethouder is hij nooit geweest, want juist toen hij daarvoor genomineerd was ( voor de CHU) kwam hij te overlijden. Dat was in 1927. Vier jaar later werd de Foekenlaan naar hem vernoemd.
Foeken was uit Oosterbeek afkomstig maar had zich al in 1895, toen hij 24 was, gevestigd in Soest als verkoper van manifacturen. Hij bouwde zich het winkel-woonhuis aan de Van Weedestraat waar hij de rest van zijn leven zou wonen. Het kreeg het nummer 34, later werd het nr.64, wat het nu nog is. De manifacturenzaak floreerde en breidde zich uit, net als het gezin, waarin twaalf kinderen werden geboren.
Overigens weten we, via een advertentie, nu ook precies wat manifacturen waren: gebreide en tricotkleding, corsetten, lingeries, babyartikelen, schorten, zakdoeken, handschoenen, kousen, sokken, heeren mode-artikelen, paraplu’s, garen, band en sajetten. De winkel van Foeken had zijn ingang aan de Baarnse kant van het pand, rechts was het  woongedeelte. En helemaal links betrok Foeken na enige tijd ook de ruimte waarin hij zijn “beddenmagazijn”vestigde.
Foeken was een ruim geinteresseerd mens. Dat uitte zich o.m. in zijn belangstelling voor sociale en politieke zaken, maar hij was er ook als er kinder-of buurtevenementen georganiseerd moesten worden. Het was een zwarte dag toen een hartkwaal hem velde, nog geen 56 jaar oud. Voor het gezin werd de slag nog groter doordat Foeken zich financieel borg had gesteld voor een familielid, wat er toe leidde dat vrouw en kinderen in armoede achterbleven.
Het pand aan de Van Weedestraat werd in 1929 verkocht aan slager M.A. van Asch en tot op de dag van vandaag drijft de familie Van Asch er haar gerenommeerde Soester onderneming. Van de twaalf kinderen Foeken, zijn er nog twee in leven, Riet de jongste, en Dick,  vijf jaar ouder, die boven haar kwam. Zij hebben ons het Foeken-verhaal verteld, waarvoor onze dank.
Moeder Foeken leefde tot 1959. Ze had 27 kleinkinderen. Het pand is nog enige malen verbouwd, maar nog steeds goed te herkennen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden