Kies een jaartal

Luchtfoto Kerkebuurt

Gepubliceerd 29-01-1997

 Luchtfoto van Kerkebuurt

Dank zij een lezer van deze krant, die al geruime tijd niet meer in Soest woont, kunnen we u nog wat vertellen over de kerkebuurt, waar nu minder te zien is dan veertig jaar geleden.
A.Vis woonde als jongen bijna naast de kerk en heeft de moeite genomen zijn geheugen te raadplegen voor deze rubriek. We laten hem graag aan het woord. Zelf heeft hij een wat grotere afdruk van deze foto en daaruit is op te maken dat het een KLM-foto is genomen op 18 september 1954.
Helemaal links op de foto is de pastorie van de oude kerk te zien die overigens niet zo’n heel lang leven heeft gehad, want ze werd gesloopt in 1968.
Aan de Amersfoortse kant van de kerk woonde koster Prinsenberg.
Daarnaast waren er vijf winkelwoonhuizen, te beginnen met sport-schoen en reparatiebedrijf Rapid, evenals de rest van het rijtje in de jaren zeventig gesloopt. Naast de schoenenzaak woonde achtereenvolgens enige kruideniers en een uitdragerij die het er niet zo lang uithielden. In de oorlog kwam er een agentschap van de Amersfoortse Courant.
Daarnaast zat de sigarenzaak van Smit, met uitleenbibliotheek, later de zaak in huishoudelijke artikelen  van Boers. Ook niet zo lang, al bleef de familie erboven wonen. De winkel werd Middelman, die ook de panden ernaast had. Behalve kleding en stoffen kon men er ook terecht voor manufacturen en meubels. Al deze winkels hadden een zeer grote kelder die voor de opslag en soms als werkplaats werd gebruikt. Die kelders waren zowel van binnen als van buiten toegankelijk.
Naast de kerk, achteraan de Kerkstraat was het bakkerijgedeelte van bakkerij Van der Flier, waarvan het woongedeelte in 1945 verloren was gegaan. Om de bakkerij en de winkel aan de Kerkstraat was een grote tuin waar enorme stapels takkenbossen stonden waar de ovens mee werden gestookt. De as en houtskool werden later over de tuin verspreid en ondergespit. Op het grootste stuk van de tuin werden aardappelen verbouwd. Het stuk naast de tuin was moestuin. Toen de familie na de brand elders was gaan wonen, werd de tuin  gedeeltelijk verhuurd aan bewoners van de Torenstraat. Er werd een hek geplaatst zodat de kinderen veilig konden spelen. Maar door het jaren uitstrooien van houtskool  was de grond door en door zwart. Hoe de kinderen thuis kwamen laat zich gemakkelijk raden. Wij hebben er ook wel getennist en ook dat liet zijn sporen na! Aldus de heer Vis.
Na de sloop van de huizen aan Torenlaan en de bakkerij werd er op het vrijgekomen terrein een parkeerplaats aangelegd. Hier werd ook in 1985 de vierarmige lantaarn geplaatst die op het rosarium had gestaan. Ook de oude grafzerken zijn nu verdwenen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden