Kies een jaartal

Ringweg week voor Klaarwater 1973

Gepubliceerd 06-02-2008

Ooit had Soest een Ringweg, of laten we bescheiden blijven een weggetje met de naam Ringweg. De weg liep in grote lijnen om het huisje van Gies in het Gat. Het weggetje begon aan de Beukenlaan en honderd meter verder kwam het weer op de Beukenlaan uit. Aan dit weggetje stonden dertien huisjes. Dertien gezinnen leefden er rustig en vreedzaam in dit landelijk gebiedje waar je dagelijks de vogeltjes uitbundig hoorde fluiten. Op de foto de woning van Jan Maat en zijn gezin aan de toenmalige Ringweg.Alle bewoners moesten weg om plaats te maken voor Klaarwater.

Op een kwaaie dag begin jaren zeventig kregen de bewoners aan de Ringweg van de gemeente bericht dat zij wegmoesten. Plan Klaarwater was geboren en daar moest ruimte voor worden gemaakt. Laagbouw werd geofferd voor hoogbouw. De gemeente had een regeling om te mensen tegemoet te komen bij de koop of huur naar een andere woning 

De meeste bewoners van de Ringweg schikten zich in hun lot. Enkele gezinnen vonden het wel leuk. Soms komt ook een gedwongen verandering wel goed van pas. Er verschenen in die tijd kleine advertentie in de krant ‘Bok te koop’, een week later lazen we dat er nog twee fietsen waren te koop had op Ringweg 10. Overbodige spulletjes werden opgeruimd en weer en week later werd er in de kleine annonce nog een serre te koop aangeboden te elk aannemelijk bod. Zo werden de roerende goederen verkocht voordat de onroerende goederen zouden worden afgebroken en zo verdween de een na de andere bewoner van de Ringweg naar elders in Soest of verder weg.

Vrijheid
Maar niet alle bewoners gaven zich gewonnen hun huisje zomaar te verlaten. De ruimte ,de vrijheid , de tuin was hun veel waard en wat kon de gemeente daar tegenoverstellen, Een van de bewoners was de heer Jan Maat een geboren Soester. Hij zag het levenslicht in 1895. Als veertien jarig jongetje kwam hij aan de Ringweg wonen.Hij trouwde met Anna Johanna Siebelink.De heer Jan Maat werkte 35 jaar op de melkfabriek aan de Middelwijkstraat, alle dagen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en alleen vrijdagmiddag vrij en de zondag.Andere vrije dagen en ook vakantie was er niet bij. Jan Maat was verknocht aan zijn plekje aan de Ringweg. In het gezin werden zes kinderen geboren. Vijf dochters en een zoon. Bij de geboorte van ieder kind plantte vader Maat in zijn royale tuin een kastanjeboom. Altijd groente uit eigen tuin en kippen rond het huis voor een vers eitje,dat alles geef je niet zomaar op.Jan Maat en ook zijn buurman L.Wortel en enkele andere bewoners raakte met de gemeente in een gerechtelijke procedure gewikkeld. Ze hadden op een ruimere compensatie van gemeentezijde gerekend voor hun kleine paradijsjes, maar helaas. Het belang van de enkeling moet wijken voor dat van meerderen. Dat is de stelling waarop de onteigeningswet steunt. De gemeente zette door met de wet in de hand
Wat Maat het meest heeft gestoken dat de gemeente zo hard optreedt, terwijl hij eerder Soest terwille is geweest. Vijf jaar daarvoor kreeg hij nog een bod op zijn grond van een Haagse aannemer. Omdat de gemeente ook belangstelling toonde verkocht hij eerder aan de gemeente Soest 14 HA grond voor vier gulden de vierkante meter hoewel hij bij die Hagenaar meer had kunnen beuren.

Rechter
De slepende affaire heeft flink geknaagd aan de gezondheid van de heer Maat. Vader zat de laatste maanden nog iedere dag in zijn houten prieeltje maar de lust was uit zijn leven, vertelt zijn dochter mevrouw Puyk uit Hilversum. Zij heeft van heel die nare tijd een plakboek bijgehouden. De hele onteigeningsprocedure is voor Jan Maat maar ook voor de gemeente bepaald niet gladjes verlopen, zo begrijpen we. De rechter moest er nog aan te pas komen.We kijken ook nog even naar een filmpje op CD van de familie. De betere tijden van de familie Maat aan de Ringweg met kinderen en kleinkinderen.
Na alle trubbels verhuisde het echtpaar Maat naar Nieuweweg 80. Met pijn in het hart namen zij afscheid van de hun zo vertrouwde woonomgeving.De nieuwbouw was inmiddels al dicht hun oude huisje genaderd. Ook de paardenstal van de heer L.Wortel 
moest er aan geloven. De nieuwbouw van plan Klaarwater was al tot op enkele meters van de stal volgebouwd. De laatste bewoners vertrokken zijn in 1973 vertrokken, sindsdien is ook op de plattegrond van Soest de Ringweg voorgoed verdwenen. 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden