Gepubliceerd 09-01-2008
Vandaag in Hervonden Soest een schoolfoto van de Van der Huchtschool uit 1947 die we onlangs via een mailing van twee oude vrienden uit Soest ontvingen.Andre Christiaans en Koos Bergenhenegouwen waren oud leerlingen van de Van der Huchtschool aan de Molenstraat op de plek waar later de bibliotheek is gekomen .
Van de geschiedenis van de Van der Huchtschool is wel het een en ander bekend. De school is voortgekomen uit de op 2 september 1913 opgerichte Engendaalschool aan de Bosstraat daar waar toen jeugdherberg de Heidebloem was gevestigd (nu met naam Stayokay “Soest”). Uit eerdere dokumentatie weten we dat de school bij oprichting 36 leerlingen telde verdeeld over zeven klassen. De school volgde ‘in ruime trekken‘ de ideeen van onderwijsvernieuwer Jan Ligthart. Zij liet zich ook inspireren door mensen als mevrouw Van der Hucht-Kerkhoven, ir. Felix Ortt en Kees Boeke. Bijzonder neutraal onderwijs op humanitaire grondslag. Alle docenten waren in de beginjaaren niet-rokers, niet-drinkers en vegetarier.De leefregels van de Engendaalschool verwaterden wel wat maar het bleef ‘ander‘ onderwijs, met grote aandacht voor de individuele ontwikkeling van de leerlingen. Vermoedelijk kreeg de kleine Engendaalschool in die jaren problemen met de gemeente over de financiering en moest de school in 1924 het pand aan de Bosstraat verlaten in intrekken in de toenmalige Nijverheidsschool aan de Molenstraat. Later, in 1929 ,zou de naam veranderen in Van der Huchtschool, genoemd naar mevrouw C.C.A.van der Hucht-Kerkhoven, die o.m.leidster was van de "Kinderbond". Zij stichtte in 1907 in Soest het Van der Huchtfonds. Zij en ook de heer Felix Ortt zijn in Soest de grondleggers van dit type onderwijs. In 1951 is de school verhuisd naar de Paulus Potterlaan.
We hebben het makkelijk deze keer want op de foto zijn alle leerlingen genummerd en de beide oude inwoners van Soest weten ook nog alle namen te noemen. We geven hun relaas weer.Andre Chritiaans schrijft, ‘Begin deze week zat ik achter mijn computer wat te googlen en vond tot mijn grote verrassing de site ‘’verdwenen soest’’ met de vele verhalen en foto‘s over Soest. Ik ben met mijn moeder en broer en zusjes in begin 1942 geevacueerd vanuit IJmuiden en zijn terecht gekomen bij een zuster van mijn moeder die op de Molenstraat 121 woonde. In de oorlogsjaren zat ik op de openbare school bij de Oude kerk en na de oorlog ben ik naar de van der Huchtschool gegaan.Direct na de oorlog zijn we verhuisd naar de Plasweg waar ik een groot gedeelte van mijn jeugd woonde op nummer 44. In 1953 zijn we terug gegaan naar IJmuiden. Daar heb ik enige jaren bij de Hoogovens gewerkt. Daarna heb ik vrijwillig dienst genomen bij de Koninklijke Marechaussee. In die periode heb ik nog wacht gelopen bij het Paleis. Ik heb mijn termijn bij de marechaussee vol gemaakt en ben weer naar IJmuiden gegaan waar ik nog steeds woon. Enkele jaren geleden kwam ik via "schoolbank" in contact met Koos Bergenhenengouwen.Koos,geboren in Alkmaar woonde in Soest aan de Henriette Blackweg, naast het boerderijtje van Aart van Doorn en naast boer Hagen.
Koos was in het bezit van de foto en namens verdwenen soest mailde ik Koos.
Ik herinnerde mij vader Bergenhengouwen ook nog goed. Als veertienjarig jongetje kwam ik bij de familie aan de deur met brood. Vader Bergenhengouwen kon zo lekker kankeren, mailde ik Koos. Dat klopt mailde Koos terug. Mijn vader was een echte mopperpot, hij had op alles en iedereen wat aan te merken. Vader Bergenhenegouwen is in 1954 door een ongeluk met de bromfiets om het leven gekomen hoorde we. Het gezin is later op de Vosseveldlaan 4 gaan wonen en daarna verhuist naar Vorden. Zoon Koos woont daar inmiddels al weer 40 jaar. Koos bezorgde ons de foto van de klas uit 1947.
De vrienden Andre Christiaans en Koos Bergenhenegouwen spreken elkaar enkele keren per week via MSN en toen ze de site Verdwenen Soest hadden ontdekt was het feest. Ze herkende veel mensen op de foto’s en veel oude plekjes van Soest. Ze besloten om ook hun klassenfoto op te sturen en rekenen nu op veel reacties. Wij zullen iedere brief en mail aan hun doorsturen.
Nagekomen commentaar: Van Hans Cramer
De originele foto is ook nog in mijn bezit.
U vermeldt onder nr. 5 als mijn naam: Hans Kramer. Dit is niet juist - mijn naam is Hans Cramer van den Bogaart, voorheen wonende Burg. Grothestraat 70-72. Destijds was daar het Java Hotel, naderhand Oranje Hotel, gevestigd in een voormalige villa (ca. 1937) van de fam. Dreesmann.
Graag vertrouw ik u met deze aanvulling van dienst te zijn.
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest