Kies een jaartal

Fotozaak Flapper Nieuwerhoek

Gepubliceerd 03-09-2016

Alhoewel fotograferen zeker voor de oorlog niet voor iedereen was weggelegd en er heel selectief werd omgegaan met het maken van foto’s was er in Soest al een heuse Fotozaak waar je rolletjes kon laten ontwikkelen en afdrukken bestellen. Dat gebeurde in  dit geval nog wel in combinatie met een Tabakzaak, die ook andere activiteiten tot zijn core-business rekende (zoals postagentschap).

De foto van het pand van deze week is een heel markant en statig pand met een rieten dak, dat nog steeds een aantal zaken huisvest, maar waaraan wel in de loop van de jaren de nodige verbouwingen zijn gedaan.

De redactie van Verdwenen Soest is benieuwd naar reacties op deze foto zoals waar deze winkel was gevestigd, wie de eigenaar was en welke zaken er in de loop van de jaren in dit pand zijn gevestigd geweest.

Reacties:
Mede op basis van de reacties was het al snel duidelijk dat het om de Fotozaak/Tabakzaak van de heer J.G. Flapper ging aan de Vredehofstraat later dat deel omgedoopt naar Nieuwerhoekplein.

De fotozaak annex sigarenmagazijn en wijndepot is in de rechterkant van dit pand gestart door de heer Flapper begin jaren ’20 van de vorige eeuw. De heer Flapper vervulde vele maatschappelijke functies in onze gemeente Soest en was in de loop der jaren ook eigenaar van verschillende panden in Soest, waarvan hij er ook enkele zelf heeft laten bouwen zoals het pand waarin thans de IJssalon en Snackbar is gevestigd. Later is de sigarenwinkel jarenlang eigendom geweest van de heer van Miltenburg. Daartussendoor zou nog een familie Diever eigenaar zijn geweest, alleen heeft de redactie dit niet kunnen verifiëren. De fotozaak van Flapper is later overgenomen door een van zijn dochters maar was toen wel gevestigd in een pand meer richting de Vredehofstraat.

Wat betreft de slagerij hebben hier achtereenvolgens Antoon Beemer, André Bos, de heer Overgoor en later de heer Jan Zoetelief jr een slagerij gehad.  Jan Zoetelief jr heeft zijn slagerij in de jaren ’50 uitgebouwd tot de eerste supermarkt van Soest. Thans zijn in dit pand diverse winkels weer gevestigd nadat enige jaren het pand er ogenschijnlijk ongebruikt bij heeft gestaan.

 

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden