Kies een jaartal

Voetbalvereniging KPS

Gepubliceerd 07-12-2016

Begin 1946 werd door het personeel van Paleis Soestdijk het initiatief genomen tot de oprichting van een eigen voetbalvereniging die de naam kreeg Koninklijk Paleis Soestdijk ofwel KPS in de volksmond.  Deze personeelsvereniging heeft in 1976 haar naam veranderd in AA ’76. Al enige jaren ervoor is gestopt met de voetbalafdeling. KPS had aan de Jachthuislaan in Soest (in die jaren nog gemeente Baarn) een eigen accommodatie met een voetbalveld en zelfs een eigen kleedruimte met tribune. De leden van de Koninklijke familie waren in die jaren trouwe supporters.

Op de foto deze keer dan ook een team van KPS dat vooral uitkwam in de KNVB  zomeravondcompetitie. Natuurlijk werden er ook wedstrijden gespeeld met gastteams zoals oud-spelers van het Nederlands elftal.

De redactie is in de eerste plaats en wel voor een te schrijven historisch artikel op zoek naar een antwoord op de vraag welke kleur de voetbalkleding had die KPS droeg. We hebben uit de archieven geconstateerd dat er nog wel eens is gewisseld in de kleding. Op de foto is duidelijk een shirt met een “V” in gebruik. Deze “V” heeft een eigen kleur. Wie kan de redactie helpen aan de kleursamenstelling van de voetbaltenues. Natuurlijk is het ook leuk wanneer we kunnen beschikken over de namen van de op de foto staande spelers van dit team van KPS en wellicht weet een van de lezers wanneer deze foto is genomen en bij welke gelegenheid.

Reacties

In de tijd van het bestaan van vv KPS was dit Baarns grondgebied. Uit de archieven maar ook uit de reacties op basis van de foto en het artikel blijkt dat deze voetbalvereniging wel heel nauw met Soest verbonden is geweest met name door de voetballers die bij KPS speelden.
Een van de belangrijkste vragen die gesteld werd met het oog op het schrijven van een artikel over de roemrijke historie van KPS was welke kleur de V op de shirts was. De shirts waren vooral wit. Niet verwonderlijk dat de reactie daarop “oranje” was. Alleen kon dat niet met foto’s geverifieerd worden, omdat over die tijd alleen maar zwart-wit foto’s beschikbaar lijken te zijn.

Een hele bijzondere ervaring is wel dat er uit die tijd best wel veel materiaal nog beschikbaar is bij nabestaanden van degenen die werkzaam waren bij het Paleis Soestdijk. Alleen een exemplaar van een vlag, van gedragen kleding en zelfs gewonnen bekers en verschenen vaantjes blijken niet meer aanwezig.

Van het team dat op de foto poseert zijn inmiddels ook al verschillende namen bekend (zie foto 3 waarin de nummers zijn toegevoegd aan de foto's).
Nummer 2: Leo Koedam; 3. Joop Jurriëns (vele jaren secretaris van KPS), 4. Bep Geitenbeek; 6. Sjors Scheepers; 7. Rijk van Soest; 8. Max van ’t Klooster; 9. Roel ten Hove (vele jaren verbonden aan de Gemeentepolitie Soest); 10. Barend Hoogeveen (erelid en gewezen chauffeur van Koningin Juliana). De redactie blijft benieuwd naar namen van andere spelers.

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden