Gepubliceerd 11-04-2018
Deze keer een woonhuis, die rijp is gemaakt voor de sloop. Volgens de toelichting zou deze foto zijn gemaakt in 1994. Het huis staat naast een fabriekspand die in het kader van het beleid om bedrijven uit woonwijken te verplaatsen eveneens is afgebroken. De vraag is om meer duidelijkheid/informatie waar dit woonhuis heeft gestaan en wie de laatste bewoners waren.
Reacties
Al snel na het uitkomen van de krant was er een telefoontje met de mededeling dat het een huis betrof van haar grootouders en dat haar vader er geboren was en vele jaren had gewoond. Haar vader, die niet meer in Soest woont, belde even later nog op en hij gaf nadere informatie hoe de buurt eruit zag voordat dit huis werd afgebroken.
Het dubbele woonhuis stond als laatste huis met een oneven nummer aan de Verlengde Kolonieweg en had als huisnummers 11 en 13. Op nummer 11 woonde de familie Kenten en op nummer 13 de familie Stiphout. De Verlengde Kolonieweg liep in die tijd helemaal door tot aan de Soesterbergsestraat, waar Kruidenier Vreman op de hoek zijn winkel had. Op de foto is dit pand al afgebroken en is de nieuwbouw van de AMRO-bank te zien (tegenwoordig Boekhandel vd Ven en Deep). Tussen deze kruidenier en nummer 13 heeft jarenlang een van hout opgetrokken frituurkraam gestaan bekend onder de naam Jan Tabak.
De huizen hadden rechtstreeks uitzicht op het busstation. (foto 2) Het woonhuis en ook nummer 9 werden in 1994 afgebroken om plaats te maken voor het parkeerterrein bij de Zuidpromenade, die toen werd gebouwd. Naderhand is er nog een extra pand aan de Zuidpromenade gebouwd met winkels en appartementen.
Dit deeltje van Soest is dus helemaal veranderd. Er waren nog veel grotere plannen voor dit gebied, alleen deze zijn nog niet allemaal gerealiseerd. (foto 3)
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest