Kies een jaartal

Huis met een hekje; Villa Bovenmeester

Gepubliceerd 04-07-2018

Een foto van een huis met een hekje dat al vele jaren geleden is afgebroken.
Enige weken geleden kwam de huidige bewoner van een woning aan de Insingerstraat bij het Museum Soest binnenlopen. Hij was op zoek naar een foto van het huis van de bovenmeester van de Christelijke Lagere School aan de huidige Insingerstraat. Een huis dat gestaan moest hebben naast de Insingerschool. In de jaren ’80 is dit huis afgebroken.
In het fotoarchief van de Historische Vereniging Soest was niet direct een foto te herleiden. Maar na enig nader speurwerk kwam bijgaande foto te voorschijn die bij navraag wel heel goed leek op het huis waarnaar gevraagd werd en indertijd stond op de Insingerstraat nummer 59. Tot 1959 was het adres nog Schoolstraat 59. Pas vanaf 1959 is sprake van Insingerstraat en Insingerschool.

De foto zal bij menigeen hopelijk wel herinneringen oproepen. De redactie van deze rubriek Verdwenen Soest wil graag een bevestiging dat dit het huis is van de bovenmeester van de Christelijke Lagere School aan de Insingerstraat voorheen Schoolstraat. Bovendien zijn verhalen over de bovenmeesters zoals W. Frederiks en J. de Boer natuurlijk ook van harte welkom. Zij hebben nl. ook in dit huis gewoond wanneer het inderdaad het huis is dat gezocht werd.

REACTIES:
De woning werd inderdaad herkend als de Villa van de Bovenmeesters van de Christelijke School voor Lager Onderwijs, later Insingerschool. Het vermoeden werd bevestigd door de reacties die al snel na het verschijnen van de Soester Courant binnen kwamen. Ook verschillende oud-bewoners namen met de redactie contact op.

De titel villa was zeker van toepassing want het huis was gebouwd voor grote gezinnen. Er waren 4 grote kamers op de begane grond maar ook op de 1ste verdieping. Verder was er een bijkeuken aangebouwd. De villa bevond zich op een groot kavel en was gebouwd naast de Christelijke Lagere School (in 1909 geopend). Aan de andere kant van de school was ook een Nederlands Hervormde Kerk gebouwd. De familie Insinger die een groot deel van de grond in het gebied Hees in bezit had en trouwens nog heeft, heeft de realisatie van de kerk, school en woningen mede mogelijk gemaakt.

Hees is de oudste buurtschap van Soest, die in de 14e en 15e eeuw zelfs over een eigen Gerecht beschikte. Het gebied Hees wordt zelfs eerder genoemd in oude stukken dan Soest. Al in 838 komt Hees in oude akten voor. Na de “rijkdom” in de Middeleeuwen was in het begin van de vorige eeuw toen de school en de villa van de bovenmeester gebouwd werden, niet alles meer zo florissant in deze omgeving en was er nog weinig bebouwing met weinig bewoners.

De villa stond aan de Schoolstraat verwijzend naar de school die in Hees stond. In 1959 is de straatnaam gewijzigd in Insingerstraat waarmee erkentelijkheid werd getoond met de betrokkenheid van de familie Insinger bij de ontwikkeling van Hees in het begin van de 20ste eeuw.

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden