Kies een jaartal

Kilometerpaal langs Birkstraat

Gepubliceerd 26-09-2018

Hierbij treft u aan een foto van een kilometerpaaltje vanuit de historie toen de huidige Birkstraat nog deel was van de Rijksweg Amersfoort naar Naarden (een tijdlang maakte deze straat onderdeel uit van De Rijksstraatweg die door Soest liep tot aan Paleis Soestdijk). De redactie werd door de heer Antoon Hartman getipt dat dit paaltje nog stond ter hoogte van het hek van het terrein van de Korfbalvereniging De Eemvogels. Om wat onverklaarbare redenen is dit paaltje nooit weggehaald. De tekst op dit plaatje is niet meer te lezen. Vroeger waren er nog geen ANWB-borden en paddenstoelen waarop routes en afstanden worden weergegeven. Op dit soort paaltje stond het aantal kilometers vanaf een door de overheid vastgesteld beginpunt en was dus belangrijk voor de doorgaande reizigers om af te leggen afstanden te bepalen.

Dit soort paaltjes moet trouwens niet verwisseld worden met grenspalen die ook langs de belangrijke routes stonden. In deze regio zijn nog steeds oude grenspalen terug te vinden bij de overgang van Provincie Utrecht naar bijvoorbeeld Noord-Holland. Bijvoorbeeld op de weg tussen Baarn en Hilversum maar ook nabij Laren.

De redactie van Verdwenen Soest is benieuwd of bekend is dat er nog andere oude en dus niet meer in gebruik zijnde kilometerpaaltjes zijn terug te vinden in Soest/Soesterberg. En als dat zo is of dan de tekst, c.q. het opschrift nog te lezen is.

REACTIES

Op basis van de reacties van lezers van de Soester Courant is duidelijk geworden dat dit paaltje een restant is van een markeringsplek van een waterpunt. Vlak ernaast staat wel nog een oud kilometerpaaltje behorend bij Rijksweg 1, die van Amersfoort naar Amsterdam liep. Hierop staat de afstand naar Amsterdam, nl. 40,8 kilometer. De route liep via de Birkstraat via Vredehofstraat naar Baarn, Naarden en Amsterdam.

Tegenwoordig hebben dit soort doorgaande wegen allemaal een N-nummer gekregen en zijn het wegen geworden die onder de verantwoordelijkheid van de Provincie vallen. Door Soest is de doorgaande route Amersfoort-Amsterdam aangeduid met N221 en tevens verlegd via de Koningsweg die met de aanleg van de nieuwbouwwijk Overhees de verbinding vormt tussen de Biltseweg en Station Soest-Zuid. De N221 loopt vanaf Amersfoort via Soest, Baarn naar de aansluiting met de A1 in de buurt van Nijhof Baarn. Dit nummer is ook terug te vinden op de ANWB-borden. De officiële doorgaande route door de “kern” van Soest is daarmee verleden tijd geworden.

De plek waar dit kilometerpaaltje nog staat was trouwens vroeger ook een “tussenhalte” van de streekbussen door Soest die de fa Tensen uitvoerde. Dit tot het moment dat het busstation aan de Soesterbergsestraat werd ingericht. Hier stond ook een groot bushokje voor de reizigers die daar wachtten op de bus.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden