Kies een jaartal

Drogisterij Th. Wagter rond 1920

Gepubliceerd 22-01-2020

Hierbij een foto uit de jaren ’20 van de vorige eeuw gemaakt van een drogisterij in Soest De meest bekende drogisterijen waren in de historie van Soest natuurlijk Drogisterij Kraal aan de Van Weedestraat, De Vijzel/Riemens aan de Molenstraat, Mol aan de Torenstraat en De Pil (nog steeds bestaand) aan de Koninginnelaan. Maar ook elders in Soest waren drogisterijen gevestigd natuurlijk. Dat blijkt ook wel uit bijgaande foto waarbij voor de deur waarschijnlijk de eigenaar met een van zijn kinderen poseert. Gezien alle reclameborden aan huis wordt deze drogisterij gecombineerd met andere functies als verfhandel, depot voor een bodedienst.

De redactie is benieuwd of deze winkel nog wordt herkend, of dit pand nog steeds bestaat en natuurlijk de vraag welke man en kind op de foto staat.

Wat bijzonder is aan deze foto is dat het pand staat aan de rand van een open land, mogelijk De Engh en dat er nog geen drukke bebouwing is in deze straat.

REACTIES/FOTO HERKEND

Al snel werd duidelijk dat het om Drogisterij Th. Wagner ging op het adres Steenhoffstraat 58. Thans is er een schoonheidssalon in gevestigd.
Het pand is gebouwd in 1907 maar door de jaren heen de nodige keren verbouwd en uitgebreid. De heer Th. Wagner was een actieve middenstander die ook veel bestuurlijke functies vervulde in de Soester gemeenschap. Hij was actief in de winkeliersvereniging, was secretaris van de VVV Soest Vooruit, lid van het bestuur van de RK Kieskring e.a.

Zoals al aangegeven was het weliswaar een drogisterij, maar er werd ook verf en andere producten verkocht. Bovendien was het een agentschap van de NV Middenstands Credietbank uit Amersfoort. De heer Wagner is al jong overleden op 10 december 1932. Hij was toen 44 jaar oud. Zijn weduwe heeft de zaak willen voortzetten maar al in 1933 werd het faillissement uitgesproken.

Het pand werd gekocht door slager Duwel die eerder een slagerij van de heer Theo van den Berg had overgenomen op Steenhoffstraat 45. In augustus 1934 verhuisde hij naar dit pand met wat hij noemde “”Eerste Soester Rund-, Kalfs- en Varkensslachterij B. Duwel”. Deze slagerij is later overgenomen door zijn zoon Frans die wegens gezondheidsredenen hiermee moest stoppen.

Enkele jaren is dit pand toen bewoond door het echtpaar Eimers die daar catering De Tromslager vestigde en zeer ook specialiseerde in Kerstpakketten. Thans zoals eerder aangegeven is er een schoonheidssalon en een monhygiënistepraktijk in gevestigd.(zie afbeelding nummer 2)

Een pand dus met veel geschiedenis in een zeker tot de jaren ’90 bloeiende winkelstraat met een diversiteit aan winkels waar je zeker terecht kon voor de dagelijkse boodschappen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden